Otvoren simpozij ''Fratelli tutti.' Poziv na socijalno prijateljstvo i sveopće bratstvo'

Otvoren simpozij ''Fratelli tutti.' Poziv na socijalno prijateljstvo i sveopće bratstvo'

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve ovim je simpozijem želio dati doprinos boljem razumijevanju Papina 'utopijskog' govora.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
23.09.2021 13:05

 

U organizaciji Centra za promicanje socijalnog nauka crkve Hrvatske biskupske konferencije, u dvorani Vijenac na Kaptolu, u četvrtak 23. rujna održava se simpozij ''Fratelli tutti.' Poziv na socijalno prijateljstvo i sveopće bratstvo', prenosi IKA.

Na simpoziju, među ostalima, sudjeluju zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić; apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, nadbiskup Giorgio Lingua; đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić; predsjednik Upravnog Vijeća Centra za socijalni nauk, bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak; generalni tajnik HBK-a, dr. Krunoslav Novak; nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, dr. Tomislav Markić; rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, dr. Željko Tanjić; ravnatelj Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta, dr. Jakov Rađa; rektor Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa, dr. Željko Faltak; rektor Sveučilišta u Zagrebu, dr. Damir Boras te organizator pročelnik Centra za socijalni nauk, prof. dr. Stjepan Baloban.

Kao domaćin, kardinal Bozanić na početku je pozdravio sve sudionike. Kazao je da je papa Franjo enciklikom iz 2020. otvorio nove putove dijaloga, promičući bratstvo i socijalno prijateljstvo.

'Papa u njoj progovara o univerzalnoj dimenziji bratske ljubavi i njezinoj otvorenosti svima', rekao je u pozdravu kardinal Bozanić, pozvavši da simpozij, koji otvara nove vidike i novu epohu, bude poticaj i poziv na dijalog sa svim ljudima dobre volje i da po želji i nakani pape Franje taj san ne ostane samo na riječima.

Potom je pozdravni govor izrekao nuncij Lingua, koji je istaknuo kako enciklika želi ukazati na velike ideale i konkretne načine za one koji žele izgraditi pravedniji i bratskiji svijet u svakodnevnim odnosima, u društvu, u politici, u institucijama.

'Ovi dani studija mogli bi poslužiti za pronalaženje najboljih načina za očitovanje našeg bratstva i naznačiti puteve, misli, ne samo da se međusobno prepoznamo kao braća već da nas svi mogu prepoznati kao braću i sestre, u protivnom ne ćemo biti vjerodostojni kada se budemo moliti nebeskom Ocu nazivajući ga našim', zaključio je nadbiskup Lingua.

Nakon pozdrava, nadbiskup Hranić predmolio je molitvu kojom je papa Franjo zaključio encikliku Fratelli tutti. Nakon pozdrava i molitve, uvodnu riječ u radni dio simpozija imao je dr. Baloban.

Rekao je da Sveti Otac na svoj specifičan način poziva na promjene u svijetu u kojem je sve više prisutno nasilje, sukobi, pojedinačni i skupni interesi, nejednakosti i nepravedni gospodarski odnosi koji su često uzrokom ratova čije su posljedice također rijeke migranata ne samo na granicama Europske unije. Dodao je da Papa ne želi samo analizirati i konstatirati trenutačno stanje, nego pritom poziva na promjene.

'Stoga je Centar simpozijem želio dati doprinos boljem razumijevanju Papina 'utopijskog' govora', rekao je pročelnik Centra.

Svima koji na simpoziju sudjeluju u dvorani 'Vijenac' ili ga prate putem YouTube kanala Hrvatske katoličke mreže, poželio je obilje Božjeg Duha da zajedno, nadahnuti enciklikom, postanu bliži jedni drugima i u legitimnoj različitosti zajedno izgrađuju bolji svijet.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno