Otvorene 33. Olimpijske igre: Hrvatsku predstavljaju 73 sportaša

Otvorene 33. Olimpijske igre: Hrvatsku predstavljaju 73 sportaša

U Parizu je u petak kasno navečer otvoren najveći sportski događaj na svijetu, Ljetne olimpijske igre, koje će trajati sve do 11. kolovoza. 
 

Autor
Laudato / HOO
Fotograf
HOO / Pixsell
Objavljeno:
 
27.07.2024 08:06

Uz obilan pljusak i dosad nezapamćene mjere sigurnosti, s oko 50 000 policajaca, u Parizu su u petak kasno navečer otvorene Ljetne igre 33. Olimpijade koje će trajati do 11. kolovoza.

Svečanost otvorenja igara bila je jedinstvena jer se nije održala na stadionu, već je organiziran brodski mimohod, odnosno mimoplov duž rijeke Seine, punih šest kilometara, u nazočnosti oko 300 000 gledatelja.  

Brod s hrvatskom trobojnicom kojom su mahali strijelac Giovanni Cernogoraz i judašica Barbara Matić, zaplovio je Seinom baš u trenutcima kada je počinjala najveća kiša. Uz njih, na brodu su bili: Katarina Krišto i Zlatko Kumrić (džudo), Marin Ranteš (BMX), Jana Pavalić i Nikola Miljenić (plivanje), Gabrijel Veočić (boks), Donna Vekić, Petra Martić i Nikola Mektić (tenis), Andrej Gaćina, Filip Zeljko, Tomislav Frane Kojić i Ivana Malobabić (stolni tenis), Martin Dolenc (jedrenje) te Martin Jelinić, Filip Glavaš i Sandro Meštrić (rukomet). 

Naše su sportaše s tribina pozdravili hrvatski premijer Andrej Plenković te bivša hrvatska predsjednica, sada članica Međunarodnog olimpijskog odbora, Kolinda Grabar Kitarović.

Olimpijske igre, 33., službeno je otvorio francuski predsjednik Emmanuel Macron, a olimpijski plamen upalili su proslavljena atletičarka Marie-Jose Perec i džudaš Teddy Riner.

Olimpijski slogan nedavno je proširen idejom predsjednika MOO-a Thomasa Bacha: "Brže. Više. Jače. Zajedno".

Hrvatsku predstavljaju 73 olimpijca, 58 sportaša i 15 sportašica, u 16 sportova, a ukupna delegacija broji 157 članova. 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: