Papa Franjo ide u apostolski pohod DR Kongu i Južnom Sudanu

Papa Franjo ide u apostolski pohod DR Kongu i Južnom Sudanu

Tiskovni ured Svete Stolice najavio je apostolski pohod Pape u DR Kongo i u Južni Sudan, na kojemu će biti od 31. siječnja do 5. veljače 2023. godine.

Autor
Vatican media/Laudato/G.O.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
01.12.2022 15:12
Audio zapis članka

 

Poticaj koji je papa Franjo uputio Demokratskoj Republici Kongo i Južnom Sudanu bio je da ne izgube pouzdanje i da njeguju nadu u što skoriji susret. Bilo je to 2. srpnja, u dan kada je Papa trebao otputovati i zadržati se do 7. srpnja, na hodočašće mira i pomirenja u tim zemljama. Putovanje je bilo odgođeno kako bi se omogućila terapija kojoj je u tom trenutku Papa bio podvrgnut zbog bolova u koljenu.

''Ne dopustite da vam ukradu nadu!'' potaknuo je tada papa Franjo u videoporuci upućenoj tim narodima, u kojoj je izrazio žaljenje zbog toga što je bio prisiljen odgoditi taj toliko željeni i iščekivani posjet. Potom im je povjerio važno poslanje, da 'okrenu stranicu' kako bi otvorili nove putove pomirenja, oprosta, mirnoga suživota i razvoja. Došao je trenutak za susret i Tiskovni je ured danas objavio službenu najavu posjeta pape Franje tim dvjema zemljama. Objavljen je također program putovanja te logo i moto tih dvaju posjeta.

Sveti će Otac 31. siječnja 2023. otputovati u glavni grad Demokratske Republike Kongo, Kinshasu, gdje će se već po dolasku susresti s predsjednikom Republike Félixom Tshisekedijem, a potom s predstavnicima vlasti, građanskoga društva i diplomatskim zborom. Sutradan, 1. veljače, prijepodne će slaviti svetu Misu u zračnoj luci ''Ndolo'', dok će se poslijepodne, u nuncijaturi, održati dva susreta: prvi sa žrtvama istočnoga dijela zemlje, a drugi s predstavnicima karitativnih ustanova. Sljedećega dana, 2. veljače, Papa će se susresti s mladima i s katehetama, te na molitvenom susretu sa svećenicima, đakonima, posvećenim osobama i sjemeništarcima, a potom će se privatno susresti s članovima Družbe Isusove.

Trećega veljače papa Franjo otputovat će u glavni grad Južnoga Sudana Jubu, a s njim će biti canterburyjski nadbiskup Justin Welby i moderator Opće skupštine škotske Crkve Jim Wallace. Prije odlaska iz Demokratske Republike Kongo, uz ispraćaj u zračnoj luci u Kinshasi, susrest će se s biskupima, u sjedištu biskupske konferencije te zemlje.

U Jubi, nakon svečanosti dočeka, Papa će poći u predsjedničku palaču, u kurtoazni posjet predsjedniku republike Salvi Kiiru Mayarditu, nakon čega će uslijediti susret s dopredsjednicima republike te s predstavnicima vlasti, građanskoga društva i diplomatskim zborom. Sljedećega će se dana Papa susresti s biskupima, svećenicima, đakonima, posvećenim osobama i sjemeništarcima, nakon čega će uslijediti privatni susret s članovima Družbe Isusove, javni susret s interno raseljenim osobama te ekumenska molitva u mauzoleju ''John Garang''. Na dan odlaska, 5. veljače, prije svečanosti ispraćaja i povratka u Vatikan, papa Franjo slavit će Misu u spomenutom mauzoleju.

Dodajmo ovome kako je moto putovanja u Južni Sudan preuzet iz Ivanova evanđelja: Molim da svi budu jedno.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: