Papa Franjo imenovao mons. Ladislava Németa novim beogradskim nadbiskupom

Papa Franjo imenovao mons. Ladislava Németa novim beogradskim nadbiskupom

Sveti Otac prihvatio je odreknuće od službe mons. Stanislava Hočevara.

Autor
IKA/Laudato
Fotograf
Beogradska nadbiskupija
Objavljeno:
 
05.11.2022 16:27

 

Molitvom Anđeoskog pozdravljenja, na kojoj su se okupili svećenici Beogradske i Zrenjaninske biskupije, počela je svečanost objave proglasa Svetoga Oca kojim je novim beogradskim nadbiskupom i metropolitom Beogradske nadbiskupije imenovao mons. dr. sc. Németa, izvijestila je IKA. Imenovanje pape Franje, uime Apostolske nuncijature u Republici Srbiji, pročitao je otpravnik poslova, mons. Simon Bolivar Sanchez Carrion. 

''Za mene su u četrnaest i pol godina u Zrenjaninu stvorili sliku mjesne Crkve koja će me pratiti do kraja života i nikada ne ću zaboraviti Zrenjanin. Pritom će pomoći i činjenica da sam od danas i metropolit, a tu nas veže i Subotička biskupija i zahvaljujem dijecezanskom upravitelju Subotičke biskupije što je danas došao na proglašenje ovoga dekreta Svete Stolice. Isto tako, kad bude imenovan novi zrenjaninski biskup, mi ćemo svakako surađivati. Zrenjanin će ostati i u mom srcu i mojem krugu, možda ne zadaća i zadataka, ali interesa da'', istaknuo je mons. Német.

Riječi zahvale za dar biskupskog služenja uputio je dosadašnji beogradski nadbiskup i metropolit, mons. Hočevar.

''Dok veličam Boga za Njegovu dobrotu, izričem iskrenu zahvalnost rimskim biskupima – Petrovim nasljednicima, osobito papi Franji za njegov proročki duh i pomno čitanje znakova vremena, moleći ujedno Duha Svetoga da bi svi Njegovi suradnici i sav biskupski zbor bio s Njime jednoga duha i jednoga srca'', kazao je, dodavši kako je za njega samoga uvijek bio pravi užitak naći se među vjernicima kao i među svim stanovnicima Srbije.

Uime svećenika Beogradske nadbiskupije, novoimenovanoga nadbiskupa, mons. Németa, pozdravio je don Aleksandar Kovačević. Poželio je da upravo u gradu mostova kao nadpastir bude graditelj mostova između Istoka i Zapada, među svim ljudima.

FOTO 2

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: