Papa Franjo stigao u Papuu Novu Gvineju

Papa Franjo stigao u Papuu Novu Gvineju

Papa se pozdravio s Indonežanima te 6. rujna počinje njegov apostolski pohod u Oceaniji, točnije u Papuu Novoj Gvineji. Sveti Otac stigao je u Port Moresby oko 11 sati po srednjoeuropskome vremenu, nakon šestosatnog leta iz Jakarte.

Autor
IKA/Laudato/M.P.
Fotograf
Daniel Ibáñez
Objavljeno:
 
06.09.2024 12:17

 

Svetog Oca u međunarodnoj luci Jacksons dočekao je zamjenik premijera i dvoje djece u tradicionalnoj nošnji. Inače, papa Franjo drugi je Petrov nasljednik koji posjećuje Papuu Novu Gvineju nakon Ivana Pavla II. 1984. godine.

Druga etapa Papina putovanja bit će od 6. do 9. rujna. S obzirom na to da je Papa u Port Moresby, glavni grad Papue Nove Gvineje, stigao u večernjim satima po lokalnome vremenu, njegove aktivnosti počinju tek sutra. Za vrijeme boravka u glavnome gradu, Papa će biti u apostolskoj nuncijaturi, koja je smještena na brdašcu gdje je nastalo prvo autohtono selo. Sutra je predviđen kurtoazni posjet guverneru, kao i susret s predstavnicima vlasti, civilnog društva i diplomatskoga zbora u glavnom konferencijskom centru u gradu. U poslijepodnevnim satima po lokalnome vremenu pohodit će Caritasovu strukovnu srednju školu gdje će susresti djecu i odrasle s invaliditetom, kao i one koji primaju pomoć od organizacije “Street Ministry” koja skrbi o djeci koja su na ulicama. Također će se obratiti biskupima i predstavnicima Crkve u Papui Novoj Gvineji i na Salomonskim Otocima. Osim u Port Moresbyju, Papa će za vrijeme boravka u zemlji također posjetiti grad Vanimo.

Još u Indoneziji, Sveti je Otac slavio Misu u apostolskoj nuncijaturi u Jakarti te se oprostio od osoblja i dobročinitelja. Papin dar koji je ostavio indonezijskoj nuncijaturi djelo je nastalo u Jordanu, u cijelosti u mozaiku, koje predstavlja Papin grb. Stigavši u zračnu luku, državni su dužnosnici, kao i crkveni predstavnici na čelu s jakartskim nadbiskupom, kardinalom Ignacijem Suharyom Hardjoatmodjom, pozdravili papu Franju.

Leteći iznad arhipelaga jugoistočne Azije, u telegramu predsjedniku Joku Widodou, papa Franjo izrazio je duboku zahvalnost tamošnjim vlastima i cijelom stanovništvu na pomoći i brojnim gestama bratstva u danima provedenim u toj zemlji. Svaki put kada prijeđe indonezijski zračni prostor kako bi stigao do ostalih faza apostolskog putovanja – nakon Papue, Istočnog Timora i Singapura – Papa uvjerava da će se s ljubavlju sjećati te zemlje na koju zaziva obilne Božje blagoslove.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: