Papa u audijenciju primio predsjednika Zorana Milanovića

Papa u audijenciju primio predsjednika Zorana Milanovića

Papa Franjo primio je u audijenciju predsjednika Zorana Milanovića na početku njegova službenog posjeta Vatikanu 15. studenoga.

Autor
IKA/Laudato/M.B.
Fotograf
IKA/Laudato
Objavljeno:
 
15.11.2021 13:38

 

Glavne teme razgovora bile su stanje u svijetu suočenom s izazovima, miru i napretku, od pandemije koronavirusa do klimatske i izbjegličke krize.

Razgovaralo se i o odnosima Katoličke Crkve i Republike Hrvatske te o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Upitan o poruci Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije, ali i izjavama Pape kad govori da je to čin ljubavi, dok u to vrijeme paralelno stižu poruke da bi trebalo učiniti neinvazivne metode testiranja te da ljude ne bi trebalo prisiljavati na cijepljenje, predsjednik Milanović nakon audijencije dao je izjavu za javnost.

– Ne mislim ja različito, ali opet, ovaj Papa nije uvijek nužno koordiniran sa svima, ali ne na vlastitu štetu. Tu očito prevladava znanstveni pogled na cijeli problem, a i maske se rijetko nose. Ja imam problem u posljednje vrijeme s tim jednim mahnitanjem bez ikakvih argumenata. Ne može biti znanost izum cjepiva, što je rezultat rada nekoliko briljantnih umova i ove gluposti s mjerama. U Austriji danas zabranjuju ljudima koji nisu cijepljeni da izlaze iz kuće, što je to, znanost? Građanima sam poručio da se cijepe, ali i građani imaju pravo da se zaštite od samovolje. Ja se pitam gdje su tu borci za ljudska prava, gdje je tu Europski sud za ljudska prava koji ima ambiciju krojiti ustav drugim državama, prati nos BiH s nekakvim slučajevima koji uopće nisu njihov posao – kazao je predsjednik Milanović.

S Papom je razgovarao i o stanju u BiH. 

– Dok god Hrvati inzistiraju da im se ne oduzima pravo da izabiru svog predstavnika i okreću se prema Sarajevu i to kažu, budite sretni i neka vam jeza krene niz kralježnicu kad Hrvati okrenu glavu od Sarajeva i kažu da ih to ne zanima. ‘Educated guess’ jest da Hrvati još uvijek haju za Bosnom i Hercegovinom – rekao je Milanović.
Papi je predsjednik donio i dar, Misal iz 14. stoljeća.

– Govorio sam mu o tome da je glagoljica hrvatsko pismo bila stoljećima, a tek onda latinica. On je meni poklonio svoje radove, govore i jedan umjetnički rad – rekao je Milanović i dodao da je Papa pozvan doći u Hrvatsku.

Predsjednik Milanović Papi je darovao Misal kneza Novaka iz 14. stoljeća. Riječ je o misalu rimskog obreda pisanom hrvatskom uglatom glagoljicom i hrvatskim crkvenoslavenskim jezikom. To je bio zavjetni dar Novaka Disislavića crkvi namijenjenoj za njegov ukop. Misal je svjedočanstvo da se Crkva u hrvatskim zemljama, zahvaljujući apostolatu sv. Ćirila i Metoda, kontinuirano služila narodnim jezikom i prije Drugoga vatikanskoga općeg sabora.

Predsjednik Milanović potom se sastao s državnim tajnikom Svete Stolice, kardinalom Pietrom Parolinom i tajnikom za odnose s državama u Državnom tajništvu Svete Stolice, nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom.

Danas će još posjetiti i Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima, gdje će se susresti s rektorom, don Markom Đurinom i hrvatskim studentima katoličkih sveučilišta u Rimu.
To je drugi posjet predsjednika Milanovića Svetoj Stolici. Kao premijer, godine 2012. sastao se s tadašnjim papom Benediktom XVI.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno