Petar Barbarić – Hercegovac kojemu se mole kršćani i muslimani

Petar Barbarić – Hercegovac kojemu se mole kršćani i muslimani

'Od svih putova što vode u nebo, najkraći, najlakši i najpouzdaniji je onaj kojim čovjek ide ispunjavajući svoje obične dužnosti', načelo je po kojem je živio časni sluga Božji Petar Barbarić.

Autor
Laudato/F.P.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
27.10.2021 21:00

 

Časni sluga Božji Petar Barbarić rođen je u Hercegovini, a umro u Travniku. Odlučio je postati novak isusovačkog reda te je pri završetku gimnazije, na smrtnoj postelji, u Družbi Isusovoj položio redovničke zavjete.

Nedavno je u njegovoj rodnoj kući u Klobuku kardinal Vinko Puljić blagoslovio kapelu, a upravo o tome razgovarali smo u večerašnjem 'Izdvojenom'. Gost emisije bio je župnik Župe svetog Marka u Klobuku, fra Robert Jolić.

– Ovo je jedan lijepi događaj za našu župu. Najprije zato što je došao kardinal. Nije često da kardinal dolazi u župe. Još važnije, odsad će ova kapelica, rodna kuća sluge Božjega Petra Barbarića, biti otvorena za javnu službu. Minimalno četvrtkom navečer, kada će biti i sveta Misa. Ona se slavi za proglašenje Petra Barbarića blaženim, a možda jednoga dana i svetim. Kapelica će se moći koristiti i ostalim danima, primjerice za duhovne vježbe ili seminare na koje će dolaziti svećenici, sjemeništarci ili bogoslovi. Rekao bih da je župa dobila još jedan plus. Također je važno napomenuti da je u Bosni služenje Petra Barbarića ili njegovo poznavanje i moljenje za njegov zagovor praksa koja traje otprilike stotinu godina. O njemu se, nažalost, zna vrlo malo. Ja se nadam da će ova kapelica, i prisutnost svećenika iz Travnika, doprinijeti tomu da ćemo malo bolje upoznati slugu Božjeg Petra Barbarića te da će se naši župljani, pa i šira Hercegovina, više moliti za to da ga Sveta Stolica proglasi blaženim – kazao je fra Robert. 

– Kapelica prije obnove nije bila ni za kakvu uporabu do nedavno, kada je i blagoslovljena, tj. dok nadbiskup Petar Palić nije dao dozvolu. Naime, ovdje su dvije biskupije: Mostarsko-duvanjska nadbiskupija i Vrhbosanska, koje su napravile jedan ugovor vezan uz kapelicu, ali nevezan za imanje. Imanje je Stanko Barbarić darovao Vrhbosanskoj nadbiskupiji, točnije sjemeništu u Travniku. Bilo koja kapelica mora imati odobrenje mjesnoga biskupa. Tako je i naš nadbiskup odobrio korištenje kapelice za posebne prigode. Zašto je bitan taj četvrtak? Četvrtkom se već godinama slavi sveta Misa u Travniku, gdje je sluga Božji Petar Barbarić živio, umro i bio pokopan. Tamo je Misa u 11:00 sati i tamo dođe mnoštvo svijeta. Ne samo katoličkog svijeta, već i pravoslavci i muslimani. Brojni od njih svjedoče da su ozdravili po zagovoru Petra Barbarića. Moram napomenuti kako se brojni pitaju zašto Petar Barbarić još nije proglašen blaženim. Jer da je blažen, ovaj memorijalni centar već bi postao svetište. Cijeli postupak bio je doveden do kraja, Vatikan je trebao priznati jedno čudo. Nažalost, to čudo nije priznato jer nije bilo dobro potkrijepljeno liječničkom dokumentacijom. Tako da ćemo morati još malo pričekati za to proglašenje – zaključio je fra Robert. 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno