Pismo nadbiskupa Barišića svećenicima u vezi s opasnošću od zaraze koronavirusom

Pismo nadbiskupa Barišića svećenicima u vezi s opasnošću od zaraze koronavirusom

Nadbiskup Barišić ističe da je ključ sprječavanja zaraze ozbiljno, savjesno i strogo pridržavanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

Autor
Laudato/M.D.
Fotograf
smn.hr
Objavljeno:
 
20.10.2020 19:20

 

Podsjećamo i molimo da se poštuje obveza nošenja zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima gdje se okupljaju ljudi. To uključuje svete Mise i druga okupljanja u crkvi, kao i okupljanje djece i mladih na katehezi.

Osim zaštitnih maski važno je držati razmak. Nemojte se umoriti ponavljati i upozoravati vaše vjernike o potrebi nošenja maski i držanja razmaka. Štoviše, pokažite to i svojim primjerom.

Osobna higijena, tj. dezinfekcija ruku, kao i dezinfekcija prostora bitni su kako bi se spriječio prijenos virusa.

Neka se tijekom svetih Misa ne okuplja zbor i neka se ne pjeva. Pjevanjem se povećava aerosol u zraku, a time se povećava i moguća transmisija virusa. S time povezano, neka se obustave i sve probe župnih zborova, kao i druga okupljanja koja u ovom trenutku nisu nužna.

Molitvene zajednice koje u župama postoje, ili se okupljaju u župnim prostorima, neka privremeno obustave svoje susrete ili neka ih održavaju mrežno.

Sva međusobna druženja i okupljanja svećenika, redovnika i redovnica neka se bilo otkažu bilo svedu na najmanju moguću mjeru, uz minimalni broj sudionika i što kraće zadržavanje.

Kao i dosad, neka se u svetoj Misi ne pruža ruka u znak davanja mira, a do daljnjega vrijedi da se sveta pričest dijeli isključivo na ruku.

Na kraju pisma, zahvaljujući svećenicima, redovnicima i redovnicama na njihovoj molitvi i zalaganju, nadbiskup Barišić još jednom ističe da je ključ sprječavanja zaraze ozbiljno, savjesno i strogo pridržavanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: