Počelo 23. redovito godišnje zajedničko zasjedanje HBK-a i BK-a BiH

Počelo 23. redovito godišnje zajedničko zasjedanje HBK-a i BK-a BiH

Jedna od tema je i Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH.

 

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
Ante Novak
Objavljeno:
 
23.02.2021 10:23

 

U Zagrebu je danas započelo 23. redovito godišnje zajedničko zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, pod predsjedanjem potpredsjednika HBK-a, zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića, izvijestila je IKA.

Na početku zasjedanja biskupima okupljenima u zgradi HBK-a videovezom se obratio predsjednik HBK-a, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, koji je zbog zdravstvenih razloga bio spriječen sudjelovati.

– Ovo izazovno vrijeme pandemije i potresa, kad su ljudi zabrinuti za svoju sigurnost i svoje zdravlje, traži od nas biskupa dodatni napor da im usprkos ozbiljnoj ugrozi pomognemo otkrivati 'razloge nade', kako bi se i u tim okolnostima 'osjećali kod kuće' – istaknuo je nadbiskup Puljić te je naglasio kako je osobito bilo dobro i lijepo osjetiti kako je ova nevolja ojačala naše zajedništvo u zemlji i inozemstvu.

Tijekom zasjedanja biskupi će saslušati izvještaje o djelovanju hrvatske inozemne pastve i stanju u Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu, a bit će riječi i o Tjednu solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH, o liturgijskim pitanjima, a razmotrit će se i dva dopisa provincijalnog ministra Hrvatske dominikanske provincije, fr. Slavka Sliškovića, i prefekta Dikasterija za komunkaciju Svete Stolice, Paola Ruffinija.

Pozdravnu riječ izrekao je i predsjednik BK-a BiH, vrhbosanski nadbiskup i metropolit, kardinal Vinko Puljić.

- Radosni smo što su u siječnju ove godine i vjernici naših biskupijskih zajednica u Bosni i Hercegovini, od kojih mnogi siromašno žive, pokazali velikodušnost i solidarnost sa stradalima od potresa u Banovini. I ovom prilikom izražavam solidarnost i blizinu vjerničku s Crkvom i svakim čovjekom koji nosi posljedice potresa i u Zagrebu i u Banovini - kazao je kardinal Puljić.

Uvodnu riječ uputio je potpredsjednik HBK-a, kardinal Bozanić.

- Dopustite mi da spomenem i pitanje migracije te tzv. balkanske rute o kojoj se govori i piše. Papa Franjo kaže: 'Migracija će činiti ishodišni elemenat budućnosti svijeta' (Fratelli tutti, 40), te 'da su pojedinac i narod plodonosni i produktivni samo ako znaju kreativno integrirati svoju otvorenost prema drugima unutar sebe samih' (Isto, 41). I to su pitanja pred kojima ne smijemo zatvarati oči, jer ih pred nas biskupe stavlja život naše suvremenosti - kazao je između ostalog kardinal Josip Bozanić.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: