Poruka mons. dr. Želimira Puljića vjernicima Splitsko-makarske nadbiskupije

Poruka mons. dr. Želimira Puljića vjernicima Splitsko-makarske nadbiskupije

Poruka dr. sc. mons. Želimira Puljića, zadarskog nadbiskupa u miru i imenovanog apostolskog administratora Splitsko-makarske nadbiskupije.

Autor
Tiskovni ured Splitsko-makarske nadbiskupije/Laudato/F.P.
Fotograf
Ines Grbić
Objavljeno:
 
15.02.2023 12:46

 

Draga braćo svećenici, redovnice i redovnici, braćo i sestre u Kristu!

S izrazima posluha i poštovanja prema Vrhovnom Svećeniku, papi Franji, prihvatio sam njegovu odluku biti Apostolski administrator Splitsko-makarske nadbiskupije nakon što je nadbiskup mons. Dražen Kutleša imenovan zagrebačkim nadbiskupom koadjutorom. Svjestan sam kako preuzimam Nadbiskupiju s bogatom poviješću koja je imala tolike dične nadbiskupe, od kojih sam zadnju trojicu i osobno poznavao, poput mons. Franića i mons. Jurića, te dragog kolegu iz sjemenišnih i bogoslovskih dana mons. Marina Barišića. Svaki od njih ostavio je pečat kako u vjerničkom, tako i u kulturnom i svekolikom životu Nadbiskupije, grada Splita i šire.

Želio bih u sklopu svojih mogućnosti nasljedovati zauzetost tih neumornih pastira, ali svjestan sam kako ne mogu sam. U duhu sinodalnog hoda koji je u tijeku, želim ići skupa s vama, dragi svećenici i Bogu posvećene osobe. Očekujem vašu molitvenu potporu i podršku jer vi ste prvi biskupovi suradnici u izgradnji Kristovoga kraljevstva na zemlji. Vi ste uz to osobiti znak u današnjem vremenu i društvu koje pomalo gubi osjećaj za Božje stvari.

Obraćam se i vama, zauzeti Kristovi vjernici laici, posebice vama, dragi roditelji - suradnici Boga Stvoritelja. Pozdravljam od srca mlade koji su nada Crkve i naroda, kao i vas, dragi stari i bolesni, koje je Gospodin nazvao „blaženima“. Dolazim odlukom Petrova namjesnika, komu je Isus predao ključeve i poslao da učvršćuje „braću u vjeri“. Nadam kako mi neće nedostajati vaše ljubavi, poštovanja i molitvene potpore. Pozdravljam sve članove pastoralnih i ekonomskih vijeća, bratime i članove crkvenih zborova, pokreta i udruga kao i sve zauzete vjernike laike koji svojim životom i radom ulažu maksimum ljubavi i darova u izgradnji mističnog tijela splitske Crkve. Svoju službu Apostolskog administratora preporučujem u vaše molitve, posebice u molitve i trpljenje naših bolesnika i patnika, koje molim neka svoje patnje pridruže Kristovim za dobrobit naše Nadbiskupije i naroda.

Na kraju pisma osobiti pozdrav i zahvalu upućujem dosadašnjem nadbiskupu i metropolitu splitsko-makarskom mons. Draženu Kutleši, s dobrim željama za blagoslovljen rad na novom polju zagrebačke Crkve. Pozdravljam i dragog nadbiskupa u miru i moga negdašnjeg metropolitu mons. Marina Barišića, članove Prvostolnog kaptola, umirovljene svećenike s kojima se nalazi i hvarski biskup u miru, mons. Slobodan Štambuk. Pozdravljam i sve djelatnike u uredima Ordinarijata s izrazima zahvalnosti i žarkom molbom za plodnu suradnju na dobrobit ove Nadbiskupije.

I dok vas sve uključujem u molitve, svoje služenje stavljam pod zaštitu naše nebeske Majke Marije, koja se osobito štuje u poznatim svetištima, u Vepricu, Sinju i Solinu. Preporučujem se i svetom zaštitniku Nadbiskupije i grada Splita, sv. Dujmu mučeniku, kao i drugim solinskim mučenicima, te posebice zagovoru naših hrvatskih svetaca i blaženika. Na sve žitelje ove časne Nadbiskupije zazivam obilje Božjeg blagoslova, odani vam,

mons. dr. Želimir Puljić

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: