Posljednji katolički vladar Velike Britanije

Posljednji katolički vladar Velike Britanije

Dana 16. rujna 1701. godine umro je posljednji katolik koji je vladao Velikom Britanijom –kralj James II. iz dinastije Stuart.

Autor
Laudato/G.O.
Fotograf
Wikipedia
Objavljeno:
 
16.09.2020 17:00

 

Posljednji katolik koji je vladao Velikom Britanijom bio je kralj James II. iz dinastije Stuart. Svrgnuli su ga još 1688. godine u tzv. 'Slavnoj revoluciji', a na njegovo mjesto došao je protestanski prvak Vilim Oranski, koji je već od prije bio vladar Nizozemske. James II. zbog novonastale je situacije s obitelji morao pobjeći u Francusku, a sklonio se kod poznatog kralja Luja XIV.

U Francuskoj je Luj XIV. dobro ugostio Jamesa II., te mu dodijelio dvorac Saint-Germain-en-Laye, smješten nedaleko od Pariza. Luj XIV. također je rođen u tom dvorcu, a on mu je prije Versaillesa služio i kao glavna rezidencija. James II. imao je pravu dvorsku organizaciju u Saint-Germain-en-Layeu, s dvorjanicima i kraljevskom obitelji, a u Francuskoj su ga oslovljavali kao legitimnog britanskog kralja, kao da nikad i nije bio svrgnut. Možemo slobodno reći kako je James uživao u vremenu provedenom u Francuskoj.

Boraveći u Francuskoj, mogao se iz Saint-Germain-en-Layea lako družiti s kraljem Lujom XIV., jer je ovaj imao privatni dvorac u Marlyju, koji se nalazio samo nekoliko kilometara od Saint-Germain-en-Layea. U Marly je Luj XIV. zalazio da bi se udaljio od užurbanosti mnogo većeg Versaillesa. Nakon gotovo 13 godina izbjegličkog boravka u Francuskoj, James II. umro je u 68. godini. Njegovi nasljednici nastavili su polagati pravo na britansko prijestolje. Nazivali su ih jakobitima, po latinskoj verziji imena kralja Jamesa II.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno