Posvećena crkva Preobraženja Gospodnjeg u Petrinji

Posvećena crkva Preobraženja Gospodnjeg u Petrinji

Osim što je posvetio crkvu, biskup Vlado Košić u oltar je položio moći bl. Miroslava Bulešića.

Autor
Sisačka biskupija/Laudato
Fotograf
Sisačka biskupija
Objavljeno:
 
07.08.2022 13:38

 

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u subotu, 6. kolovoza svečano misno slavlje u župnoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Petrinji tijekom kojeg je i posvetio tu crkvu te je u oltar položio moći bl. Miroslava Bulešića. Planovi za izgradnju ove crkve krenuli su odmah nakon osnutka župe 2011. godine, a sami radovi krenuli su u travnju 2015. godine prema projektu arhitekta Davora Salopeka dok je izvođač bila tvrtka GME Davora Vrbaneka. Prošle, 2021. godine u crkvi je postavljen mozaik rad p. Marka Rupnika, a sada su uz oltar postavljeni kameni ambon i svetohranište te je popločen pod i preostali su tek manji radovi na crkvi i okolišu.

Koncelebrirali su domaći župnik Damir Ceković, svećenici Petrinjskog dekanata predvođeni dekanom Josipom Samaržijom te gvardijan u Omišu fra Nediljko Šabić koji je poklonio oltar za crkvu.

Uz brojne domaće vjernike slavlju je nazočio i zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić i petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes, kao i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, vatrogasci i članovih kulturo umjetničkih društava.

Na početku izrazivši svoju veliku radost župnik Ceković je zahvalio svima onima koji su omogućili da se ovo ostvari, a posebno biskupu te fra Nediljku i Omišanima te brojnim dobrim ljudima ove župe.

„Kameni oltar kojeg smo dobili na poklon od fra Nediljka postao je Krist pomazanik, živi među nama, a mi po krštenju smo povezani s njime. To je velika radost za župnu zajednicu. Nije ovo samo građevina, nego hram Božji u kojem ćemo se okupljati, u kojem ćemo se radovati, u kojem ćemo tugovati, u kojem ćemo Boga slaviti. U svakom radosnom i svakom žalosnom trenutku, i kada primamo nove članove i kada se opraštamo od njih. Ovo je velika stvar, velika građevina koja će nam itekako pomoć, ali iznad svega, vodit će nas i povezivat nas s Bogom da živimo u ljubavi jednih prema drugima i tako postignemo za ono što smo stvoreni, život vječni“, ustvrdio je Ceković te dodao kako je ovo trenutak koji se događa samo jednom u životu.

U homiliji biskup je podsjetio kako je danas dan oslobođenja Petrinje u Domovinskom ratu, a slično je u povijesti Petrinja izabrala i 10. kolovoza, blagdan sv. Lovre za dan zaštitnika Petrinje, jer je na taj dan 1594., godinu dana nakon sisačke bitke i pobjede Petrinja oslobođena od Osmanlija. „Sloboda je tema i blagdana Preobraženja. Isusov božanski život, njegov božanski sjaj, koji je on sakrio došavši među nas ljude, zasjao je pred izabranim učenicima. Oni su vidjeli i doživjeli ono što će biti kasnije dano svima koji će povjerovati u Isusa kao Sina Božjega. U biti to je otvaranje punini života, života uskrsnuća što nam je Isus darovao. Taj uskrsni život koji nam je Isus svima darovao je život prave i pune slobode. Naša su oslobođenja uvijek djelomična i podložna raznim ugrozama, a Kristovo nas oslobođenje uvodi u onu slobodu koja je konačna i koju ne može ništa više uništiti – kako je sam rekao: koju ni rđa ni moljac ne nagrizaju. Ovo je Sin moj, Izabranik! Njega slušajte! - riječi su Očeve koje potvrđuju da je Isus Krist tj. izabrani Mesija. Osim te potvrde Isusova identiteta Otac učenicima Isusovim zapovijeda: Njega slušajte! To je i stalna naša zadaća, poslušnost Isusu jer je on naš Spasitelj, on nas vodi pravim putem i upravlja nam korake koji nas uvijek vode dobru i našoj sreći“, rekao je biskup.

U nastavku ustvrdio je i kako nas blagdan Preobraženja Gospodnjega, dovodi Isusu da u njemu pronađemo i prepoznamo svoga Spasitelja, koji je premda Bog, došao k nama da nam donese svjetlo jače od sunca, istinu veću od svake ljudske spoznaje, slobodu koja znači vječni život. „Njega treba slušati, u svemu: njegove riječi, ali i njegove geste. Riječi su to života, kako je ispovjedio Petar apostol, njegove zapovijedi i upute koje nam je dao u tolikim svojim govorima i poukama. No to su i geste, njegovo ponašanje, u kojem je on imao uvijek samilosti prema grješnicima, bolesnicima i ostavljenima koje je tražio i kad ih je našao radovao se nad jednim spašenim više nego li nad 99 koji su već bili sigurni. Najveća gesta koju je Isus učinio i po kojoj i nas zove na naše preobraženje, jest njegova muka i smrt. Bilo je to dragovoljno predanje u smrt. Život koji se daje za prijatelje najveća je ljubav. To smo vidjeli i u žrtvi naših branitelja koji su svoj živote izložili i izgubili za slobodu domovine. To je poziv i nama, da se preobrazimo tako da ne mislimo samo na sebe i vlastitu sigurnost, nego da se žrtvujemo

za dobro svojih bližnjih, da ne želimo samo mi imati i uživati, nego da želimo onima koji su nam blizi biti na pomoć da zatajivši vlastite želje učinimo dobro njima. Preobraženje nas poziva na promjenu, na promjenu životne optike, da promatramo život i sebe i druge drukčijim očima, pogledom samoga Gospodina koji nas želi uvesti u drukčiji i bolji život“.

Na kraju biskup je rekao i kako ova zgrada nije samo građevina od betona, željeza, drveta i cigli već ona postaje za nas svetinja, dom u kojem prebiva Bog, dom molitve i susreta sa svetim. „Zato su nama naše crkve tako važne i toliko ih volimo. Kad je bio rat, mnogi su mi vjernici govorili da im je više žao što je srušena župna crkva nego njihova vlastita kuća. Sada u nedavnom potresu opet nas je rastužilo rušenje naših crkvi, kapela i znakova naše vjere. Zašto? Jer su to naše svetinje koje mi volimo i koje želimo što prije obnoviti. Ova je crkva Preobraženja Gospodinova i znak Božje prisutnosti i znak naše pobjede. Ovdje se susreću Bog i čovjek: Božji dar, Božja milost s jedne strane, i čovjekova borba za slobodu i pobjeda. Molimo Gospodina da zauvijek ovo posvećeno mjesto bude za nas sveto, izvor naše svetosti i radost zbog uslišanih molitava“, zaključio je biskup.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: