Povratak Josipovih hodočasnika

Povratak Josipovih hodočasnika

Karmelićani hodočastili svetom Josipu.

Autor
Župa BDMS/Laudato/K.P.
Fotograf
Župa BDMS
Objavljeno:
 
13.06.2021 10:34

 

Hodočasnici iz raznih krajeva Hrvatske i dalje dolaze Svetom Josipu. Nakon zaustavljanja velikih hodočašća diljem domovine, manje restriktivne epidemiološke mjere trenutačno vjernicima omogućavaju dolazak u svetišta. Takva su i hodočašća u Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu.

– Kao rektor Nacionalnog svetišta, posebno sam radostan. Čini mi se da je ovo, nakon korone i nemogućnosti hodočašća, prva hodočasnička subota ispunjena hodočasnicima. Drago mi je što ovom prilikom mogu pozdraviti članove Hrvatske karmelske provincije svetog oca Josipa, na čelu s ocem provincijalom Darijom Tokićem i svom njegovom subraćom. Lijepo je što novo razdoblje hodočasnika otvaraju karmelske provincije, koji sami na osobit način časte svetog Josipa, kojega mi nastojimo posebno štovati ovdje u Nacionalom svetištu – kazao je u svom pozdravu okupljenim hodočasnicima mons Antun Sente, ml., rektor Josipova svetišta.

Tako su 12. lipnja 2021. godine u njemu posvećenom Nacionalnom svetištu u Karlovcu hodočastili braća karmelićani te članovi Karmelskog svjetovnog reda iz Zagreba, Splita, Sombora. Uz članove karmelske obitelji svetom su Josipu hodočastili i župljani Uznesenja BDM iz Končanice, predvođeni svojim župnikom Tomislavom Sanićem. Misno slavlje predslavio je o. Stanko Pažin, karmelićanin i mladomisnik, a propovijedao je o. Stanko Vidak, prior karmelskog samostana u Remetama. O. Stanko u svojoj je homiliji s hodočasnicima podijelio razmatranje krunice svetom Josipu, u kojemu je svaku deseticu posebno razlomio i tumačio, a između ostaloga je rekao: 'Trebamo pošteno raditi, ne pokazivati djeci da olako mogu nešto dobiti. Nema kruha bez motike, niti iskrenog znanja bez knjige. Lijepi primjer imamo u svetom Josipu za naše obitelji, naše redovničke zajednice i društvo.'

Svetu Misu pjesmom su uveličali karmelićani Hrvatske karmelske provincije svetog o. Josipa. Nakon Mise uslijedio je hod oko zavjetnoga kipa svetog Josipa. Hodočasnici su nakon dugog puta i duhovne okrijepe imali i ručak u dvorištu svetog Josipa, te priliku za razgledavanje novootvorene izložbe u Galeriji 'Martin Borković': 'Ljepota svetog Josipa' te za kupnju prigodnih Josipovih suvenira.

Dodajmo ovomu kako su u popodnevnim satima svetom Josipu iz Krašića pješice hodočastili dvadeset članova zajednice muškaraca iz župe svetog Josipa sa zagrebačke Trešnjevke, predvođeni svojim župnikom, vlč. Damirom Ocvirkom.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno