Pozdrav mons. Dražena Kutleše na početku 68. plenarnog zasjedanja HBK-a

Pozdrav mons. Dražena Kutleše na početku 68. plenarnog zasjedanja HBK-a

Govor nadbiskupa Kutleše prenosimo u cijelosti.

Autor
Tiskovni ured HBK/Laudato/G.O.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
09.04.2024 11:49

 

1. POZDRAV NAZOČNIM ČLANOVIMA HBK-a I GOSTIMA
Draga braćo u biskupstvu, dobro došli na LXVIII. plenarno zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije. Ovo se zasjedanje tradicionalno održava neposredno nakon vazmene osmine, pa vas sve u ozračju uskrsnog otajstva srdačno pozdravljam i želim blagoslovljen rad.

Dobrodošlicu i pozdrave upućujem dragim gostima iz Hrvatske i drugih zemalja. Ponajprije pozdravljam mons. Giorgia Linguu, apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj te mons. Ivu Martinovića koji je prvi put s nama danas i kojemu čestitam na imenovanju za požeškog biskupa. Pozdravljam i umirovljenog nadbiskupa, mons. Marina Srakića. 

S nama su i dragi gosti iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Mađarske, koje također pozdravljam s izrazima bratske dobrodošlice. To su predsjednik Slovenske biskupske konferencije, biskup Novog Mesta, mons. Andrej Saje; delegat Talijanske biskupske konferencije, mons. Enrico Trevisi, biskup Trsta; delegat Mađarske biskupske konferencije, mons. László Varga, biskup Kaposvára, mons. Rrok Gjonlleshaj, barski nadbiskup i apostolski upravitelj kotorski, mons. Fabijan Svalina, srijemski biskup i mons. Ferenc Fazekas, subotički biskup. 

Delegat Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine je banjolučki biskup, mons. Željko Majić kojemu uz dobrodošlicu i s ovog mjesta još jednom čestitam na biskupskom ređenju te preuzimanju pastirske službe u Banjolučkoj biskupiji. 

Pozdravljam tajnika Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj, mons. Alvara, generalnoga tajnika Hrvatske biskupske konferencije, vlč. Krunoslava Novaka kao i gosp. Zvonimira Ancića, predstojnika Tiskovnog ureda HBK-a.

Konačno pozdravljam i predstavnike sredstava društvenih komunikacija koji prate početak ovog zasjedanja, a preko njih i sve slušatelje, gledatelje i čitatelje, do kojih će njihovim posredovanjem doprijeti vijest o ovom Plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije. 

2.  DEKLARACIJA ''DIGNITAS INFINITA'' O LJUDSKOM DOSTOJANSTVU
Na početku ovog zasjedanja smatram važnim spomenuti da je jučer, 8. travnja 2024., na dan ovogodišnje proslave svetkovine Blagovijesti, objavljena deklaracija ''Dignitas infinita'' o ljudskom dostojanstvu. Deklaraciju je pripremio Dikasterij za nauk vjere s nakanom da istakne temeljna načela kršćanske antropologije koja se odnose na neprocjenjivo dostojanstvo svake ljudske osobe.

U dokumentu se ističe utjecaj ovih načela na društvo, politiku i ekonomiju, te se razmatraju suvremena shvaćanja dostojanstva ljudske osobe i izazovi s kojima se danas suočavamo u razumijevanju toga pojma. Deklaracija se jasno izražava protiv pobačaja, eutanazije, surogat majčinstva, rodne teorije, ratova, siromaštva, teškog položaja migranata, nasilja nad ženama, seksualnog zlostavljanja i trgovine ljudima, ističući kako svako od ovih zala teško krši temeljno ljudsko dostojanstvo.

Crkva se snažno zalaže za nepovredivo dostojanstvo svake osobe, stvorene na sliku i priliku Božju, naglašavajući da se dostojanstvo ne može odrediti samo sposobnošću razmišljanja ili slobode. Svaka osoba, bez obzira na svoje stanje ili sposobnosti, posjeduje prirođeno dostojanstvo "u svim okolnostima". Deklaracija također osuđuje iskrivljavanje pojma ljudskog dostojanstva, koje neki koriste za opravdanje proizvoljnog stvaranja novih prava, zaboravljajući da se prava i dostojanstvo ne izvode iz subjektivnih želja ili preferencija.

Deklaracija nas poziva na duboko promišljanje o vrijednostima koje čine temelj našeg zajedništva i naše vjere. Ona nije samo teološki ili doktrinarni dokument, već i poziv na akciju, na suosjećanje i na obnovljeni angažman za obranu dostojanstva svake ljudske osobe.

3. PROGRAM LXVIII. PLENARNOG ZASJEDANJA SABORA HBK-a
Na ovome zasjedanju biskupi će raspravljati o daljnjim koracima pripreme Svete jubilarne godine 2025. i 1100. obljetnice nacionalnih splitskih crkvenih sabora u vrijeme hrvatskoga kralja Tomislava. Bit će govora o katoličkim školama i drugim odgojno-obrazovnim ustanovama. Razmotrit će se također i druge teme koje se nameću kao aktualne u ovom konkretnom vremenu, napose one koje se odnose na pastoral stranaca, kontinuitet pastoralne brige za hrvatske branitelje te na suočavanje s različitim društvenim i pastoralnim izazovima, napose s ovisnošću o kocki.

Izvješće sa zasjedanja će biti priopćeno na samom kraju zasjedanja, u četvrtak, 11. travnja, na tiskovnoj konferenciji u 12 sati.

Na kraju još jednom vas sve od srca pozdravljam i želim plodonosno i blagoslovljeno zborovanje.

Dražen Kutleša,
predsjednik
 

HBK

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: