Pozdrav nadbiskupa Barišića na biskupskom ređenju mons. Jozića u Solinu

Pozdrav nadbiskupa Barišića na biskupskom ređenju mons. Jozića u Solinu

Na početku slavlja biskupskoga ređenja okupljene je u Solinu pozdravio suzareditelj, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić

Autor
Laudato/M.D.
Fotograf
Ika
Objavljeno:
 
16.09.2020 10:58

 

Na početku slavlja biskupskoga ređenja u novoj župnoj crkvi Svete obitelji Gospina prasvetišta u Solinu okupljene je pozdravio suzareditelj, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, izvijestila je Ika.

Pozdrav prenosimo u cijelosti. 

Poštovana braćo u episkopatu, dragi svećenici, redovnici, redovnice, braćo i sestre Kristovi vjernici!

Naša Crkva, u svom novoizgrađenom i posvećenom Božjem domu – Svete Obitelji, slavi jedan radostan događaj. Događaj odgađan, ali uza sve poteškoće i zapreke, u Božjem planu zacrtan: biskupsko ređenje nadbiskupa i apostolskog nuncija u Bjelorusiji, mons. Ante Jozića, svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije.

Zahvalno i radosno pitamo se: odakle nama milost da uzoriti gospodin kardinal Pietro Parolin, državni tajnik Njegove Svetosti, u kratko vrijeme drugi put dolazi u naš Split?! Uzoriti, svi smo bili ugodno iznenađeni kad ste, uz tolike svoje obveze, u splitskoj bolnici  došli posjetiti mons. Antu koji je bio životno ugrožen u prometnoj nezgodi.
Doista, naša je Crkva obitelj s ljudskim i kršćanskim licem. To opet danas svjedočite, u svečanom i radosnom događaju kada, uz brojne obveze i dodatnu zapreku pandemije koronavirusa, predsjedate ovim euharistijskim slavljem u ulozi glavnog zareditelja našeg don Ante.

Hvala Vam na ovoj gesti ljudske blizine i hrabre evanđeoske ljubavi koju očitujete ne samo prema svojim suradnicima, u ovom slučaju mons. Anti, nego i prema Crkvi Božjoj u hrvatskom narodu. Gospodine kardinale, dok u ovom svečanom slavlju zahvaljujemo na Vašoj nazočnosti u našoj sredini, molimo Vas da, kao najbliži suradnik Svetoga Oca, prenesete naše iskrene molitve i pozdrave, te sinovsku zahvalnost papi Franji.

Jedan Petrov nasljednik, papa Grgur VII., 8. listopada 1075. godine poslao je svog legata – apostolskog nuncija – upravo u Solin, koji je u krunidbenoj bazilici svetoga Petra i Mojsija u ovom gradu okrunio hrvatskog kralja Zvonimira. 

Danas, u našem marijanskom Prasvetištu na Gospinu Otoku, u novoizgrađenoj i posvećenoj crkvi Svete obitelji, za koju ćemo zatražiti naslov 'basilica minor', zahvaljujemo Bogu i Blaženoj Djevici Mariji i ponosni smo što će mons. Ante, svećenik ove nadbiskupije biti novozaređeni nadbiskup u službi Svete Stolice kao papin delegat – nuncij.

Neka epikleza pod simbolom Presvetog Trojstva, po polaganju Vaših ruku, don Antu obdari darom punine svetoga Reda, za njegovo predano služenje u Crkvi – Božjoj obitelji, a nama svima bude na radost, ponos i poticaj življenja Radosne vijesti spasenja u svom pozivu i poslanju.

Uzoriti gospodine, dobro nam došli!
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno