Predstavljanje knjige "Izjave i odluke Druge zagrebačke sinode" u Dugom Selu

Predstavljanje knjige "Izjave i odluke Druge zagrebačke sinode" u Dugom Selu

U velikoj dvorani pastoralnog centra župe sv. Martina biskupa u Dugom Selu, u četvrtak 23. ožujka 2023. u 20 sati okupilo se stotinjak vjernika Dugoselskog dekanata kako bi se upoznali s Izjavama i odlukama koje su rezultat rada Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije.

Autor
don Filip Pavlović/Laudato/F.P.
Fotograf
Don Filip Pavlović
Objavljeno:
 
24.03.2023 11:18

 

Među okupljenima bili su predstavnici pastoralnih i ekonomskih vijeća, župnih caritasa župa Dugoselskog dekanata, redovnici i redovnice koje djeluju u dekanatu, zvonari i sakristani, članovi pjevačkih zborova i voditelji, vjeroučitelji, ministranti, čitači, animatori za mlade, članovi obiteljskih, biblijskih i drugih molitvenih zajednica, predstavnici civilnih udruga i društava te ostali angažirani vjernici laici.

Okupljene je na početku pozdravio dekan, preč. Ivan Valentić, i najavio razlog susreta te je predao riječ svećenicima koji su predstavili pojedine dijelove dokumenta Sinode.

Okupljenim vjernicima se obratio vlč. Mato Draganović, župnik u Savskom Nartu, on je izložio ukratko zaključke susreta svećenika remetsko-sesvetskog arhiđakonata s kardinalom Josipom Bozanićem u Nadbiskupskom pastoralnom institutu, što je bio povod organiziranja i ovog susreta s vjernicima u dekanatu.

O slavlju Sinode kao slavlju Crkve te o Crkvi zagrebačkoj u djelu evangelizacije govorio je vlč. Filip Pavlović, upravitelj župe Lupoglav. U svom izlaganju vlč. Filip stavio je naglasak na definiciju Crkve kao zajednice te na ''lice Crkve koja izlazi''. To je Crkva koja smanjuje udaljenosti, prepoznaje potrebe, služi i misionarski se raduje.

O Crkvi zagrebačkoj u slavljenju Kristova otajstva govorio je vlč. Tomislav Kralj, župnik u Lukarišću. Njegovi naglasci bili su usredotočeni na zajedničku brigu i maksimalan trud oko priprave i samog slavlja liturgijskih čina, te posebice oko kvalitetne priprave, s ujednačenim praksama, za slavlje sakramenata, koji trebaju odražavati živu vjeru i povezanost vjernika s Crkvom.

O Crkvi zagrebačkoj u zajedništvu svoga poziva i poslanja govorio je vlč. Marinko Golek, župnik u Brckovljanima, i istaknuo važnost i ulogu suradnje vjernika laika i župnika u planiranju i organiziranju pastoralnog plana i programa na župi koja je prvi redoviti oblik života u Crkvi.

O Crkvi zagrebačkoj u hrvatskom društvu okupljenima je govorio vlč. Mirko Matasović, župnik iz Sesvetskog Kraljevca koji se dotaknuo različitih tema vezanih uz dijalog Katoličke crkve s drugim vjerskim zajednicama i članovima i udrugama civilnog društva. Naglasak je stavio na Crkvu kao nositeljicu kulturnih i socijalnih vrednota te važnosti uloge medija kao sredstava komunikacije i evangelizacije.

U dijelu rasprave koja je uslijedila okupljenima se obratio i g. Tadija Barbarić koji je bio predstavnik Dugoselskog dekanata na sinodalnim zasjedanjima te je progovorio o vlastitom iskustvu rada u Sinodi, te je izrazio vlastito zadovoljstvo organizacije ovog susreta za širi krug angažiranih vjernika laika našeg dekanata.

Na kraju susreta okupljenima se ponovno obratio preč. Dekan koji je u kraćem izlaganju zahvalio okupljenim vjernicima za sve ono što čine u svojim župnim zajednicama. Susret je zaključen molitvom i kratkim druženjem u prostorima pastoralnog centra.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: