Predstavljena nova knjiga Benedikta XVI.: 'Papi emeritusu na srcu je Božja ljubav'

Predstavljena nova knjiga Benedikta XVI.: 'Papi emeritusu na srcu je Božja ljubav'

'Ljubav koja spašava' prijevod je najnovijeg talijanskog izdanja koje je objavila službena vatikanska nakladna kuća Libreria Editrice Vaticana.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Verbum
Objavljeno:
 
21.01.2021 14:35

 

Nakladnička kuća Verbum, u četvrtak 21. siječnja, putem videokonferencije za medije predstavila je knjigu 'Ljubav koja spašava' Josepha Ratzingera – Benedikta XVI.. Na 'online' predstavljanju sudjelovali su prof. dr. sc. don Mladen Parlov, svećenik i dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu, dr. sc. Miro Radalj, direktor nakladničke kuće Verbum i mag. theol. Lidija Piskač, izvršna urednica nakladničke kuće Verbum.

Direktor nakladničke kuće Verbum, Miro Radalj, u svom uvodnom govoru ukratko je predstavio knjigu 'Ljubav koja spašava', ali iznio i zanimljive crtice iz života i djela pape emeritusa Benedikta XVI. te predstavio Ratzingerove knjige koje su posebno pobudile zanimanje hrvatskih čitatelja.

Nakon što je istaknula remek-djela pape Ratzingera, na kojima je imala priliku raditi, Lidija Piskač, izvršna urednica Verbuma, iznijela je svoje osobne, ali i uredničke dojmove o knjizi 'Ljubav koja spašava'.

– Ono što zadivljuje i krasi sve Ratzingerove knjige, pa tako i ovu 'Ljubav koja spašava', jesu mirnoća, sigurnost i blagost kojom izriče svoje stavove. Radeći na ovoj knjizi, moram priznati da sam imala i određeni osjećaj sjete, promislivši o poznoj fazi života u kojoj se Papa emeritus sada nalazi, i teško mi je bilo zatomiti pitanje je li ova knjiga o ljubavi posljednja, zadnja knjiga s kojom se pozdravlja – navodi Lidija Piskač.

'Ljubav koja spašava' prijevod je najnovijeg talijanskog izdanja koje je objavila službena vatikanska nakladna kuća Libreria Editrice Vaticana, u suradnji s nakladnom kućom Cantagalli u sklopu niza Ratzingerovih 'Odabranih djela'.

– Papa je htio da novi naslov u tom nizu svezaka bude posvećen Božjoj ljubavi i da se objave njegovi tekstovi na tu temu, koji su prethodno bili objavljeni na njemačkom jeziku. Ti tekstovi čine glavninu ove knjige, a njima je pridodano još sedam Ratzingerovih tekstova i govora koji nikada do sada nisu bili objavljeni. Ova je knjiga posebna za hrvatsko čitateljstvo zato što se u njoj nalazi jedno poglavlje o blaženom kardinalu Alojziju Stepincu. Tadašnji kardinal Ratzinger u svojoj propovijedi, u Papinskom hrvatskom zavodu svetog Jeronima u Rimu, govori o Alojziju Stepincu, njegovoj vjernosti Kristu usred najgorih mogućih životnih okolnosti, progona, mržnje i odbacivanja. Ističe kolikoj je patnji Stepinac bio izložen i kako je, usprkos tomu što mu je bilo teško, vjerno branio Božje stvari i ljudska prava – kaže Lidija Piskač.

Profesor, don Mladen Parlov, istaknuo je važnost Ratzingerove teologije u današnjosti, kazavši da bi svaki teolog i vjernik trebao pročitati nešto od njegovih djela. 

– Ono što me fascinira kao teologa, a volim Ratzingerove knjige, to je lakoća izlaganja zahtjevnih teoloških tema, što pokazuje koliko je duboko vladao teološkim temama općenito te koliko je velika njegova erudicija. On ulazi u bit, ali na način da njegova teologija postaje duhovnost, život. Nikada nije apstraktna, hladna, nego uvijek životna i usmjerena životu. Također, ulazi u srž objave Boga koji se objavio kao ljubav i to je ono što je papi Benediktu na srcu – približiti biblijskog Boga, Boga ljubavi koji dolazi čovjeku - zaključio je Parlov.

Knjiga 'Ljubav koja spašava' dostupna je u svim knjižarama Verbum, kao i putem mrežne knjižare Verbum.hr, a o njoj možete saznati više na poveznici OVDJE.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: