Predstavljena Zaklada za obnovu bazilike Srca Isusova i izgradnju pastoralnog centra 'Anamarija Carević'

Predstavljena Zaklada za obnovu bazilike Srca Isusova i izgradnju pastoralnog centra 'Anamarija Carević'

U okviru predstavljanja Zaklade održana je i komemoracija za Anamariju Carević, župljanku župe Srca Isusova.

Autor
zaklada-anamarija-carevic.hr/Laudato/D.T.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
23.03.2021 13:43

 

Godinu dana nakon što je život izgubila jedina žrtva zagrebačkog potresa – petnaestogodišnja Anamarija Carević, u vrtu potresom teško stradale bazilike Srca Isusova predstavljena je Zaklada za obnovu bazilike Srca Isusova i izgradnju pastoralnog centra 'Anamarija Carević'. 

Svečanom događaju nazočio je apostolski nuncij u Hrvatskoj, mons. Giorgio Lingua, kao i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, akademik Željko Reiner, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministrica kulture i medija Republike Hrvatske, dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, predstojnik ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske, mr. sc. Zvonimir Frka-Petešić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, doc. dr. sc. Olivera Majić, gospodin Stjepan Tutiš, pročelnik gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, kao i drugi predstavnici državnih i gradskih institucija. 

U okviru predstavljanja Zaklade održana je i komemoracija za Anamariju Carević, župljanku župe Srca Isusova, čije će ime ostati zabilježeno ne samo u srcima onih koji su ju poznavali već i u imenu pastoralnog centra koji će se graditi prikupljenim donacijama građana.

– Imajući na umu da ćemo u obnovi bazilike kao zaštićenog spomenika kulture imati potporu Ministarstva kulture (u tijeku je potpisivanje ugovora za participaciju sredstava iz Fonda solidarnosti EU-a), znali smo da i mi trebamo i želimo dati svoj doprinos. Dapače, upravo ova kušnja dala nam je snagu da gledamo i malo dalje te da uz obnovu bazilike rekonstruiramo i dogradimo pastoralni centar koji će nositi ime 'Anamarija Carević', pastoralni centar dostojan ljepote obnovljene bazilike i apostolata koji se u sjeni bazilike vrše – istaknuo je u svom obraćanju okupljenima zakladnik, župnik i rektor bazilike Srca Isusova, isusovac p. Ivan Matić. 

Pozvao je sugrađane da u znak sjećanja na jedinu žrtvu zagrebačkog potresa večeras u 19 sati upale svijeće u prozorima svojih domova, a vjernike da se pridruže u molitvi na svetoj Misi u 18:30 sati.

Okupljenima se, među ostalima, obratila i Nataša Carević, majka preminule Anamarije. 

– Moram priznati kako ću s velikim ponosom i ljubavlju gledati na novi pastoralni centar župe Presvetog Srca Isusova, koji će nositi ime moje kćeri Anamarije Carević – kazala je.

Pročitala je i dirljivo pismo koje su joj napisali i za uspomenu darovali Anamarijini vršnjaci i prijatelji.

Ministrica kulture i medija Republike Hrvatske, dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, u svom je obraćanju istaknula kako ovih dana najviše govorimo upravo o obnovi i o svemu što smo napravili ili trebamo napraviti, ali nekako mi se čini da je danas ovdje prilika da zaista manje govorimo o zgradama, a više govorimo o obnovi duha, a vi ste tome ovim činom dali zaista veliki doprinos.

Na svečanom predstavljanju Zaklade predstavljeni su i njezini prvi ambasadori: Alan Hržica, Ivana Husar i Ivo Gamulin Gianni.

Inače, Zaklada za obnovu bazilike Srca Isusova i izgradnju pastoralnog centra 'Anamarija Carević' pokušaj je okupljenih vjernika, u suradnji s isusovačkim redom, na djelovanje i pomoć oko skupljanja sredstava za obnovu bazilike u Palmotićevoj ulici i izgradnju pastoralnog centra 'Anamarija Carević'. Zaklada je osnovana 29. listopada 2020. sa sjedištem u Palmotićevoj 31, pored same bazilike. Jednakim žarom, čistoćom i angažiranošću koji su resili mladu Anamariju, jedinu žrtvu zagrebačkog potresa, osnivači žele nastaviti njegovati i buditi vjeru u mladima, stavljajući im život mlade Anamarije kao primjer te se pobrinuti se da se nikad ne zaboravi ni strašan potres, ni njegova najveća i nepovratna žrtva. 

Kontakt Zaklade 'Anamarija Carević': Ivana Mišetić, tajnica, 095/3784-789
Podatci za uplatu donacije (račun Zaklade):
HR7823900011101186505, HPB, opis plaćanja obavezno upisati: donacija
https://zaklada-anamarija-carevic.hr

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: