Predstavljeno Izvješće UiO o kršenju prava molitelja krunice: ''Šutnjom se šalje pogrješna poruka''

Predstavljeno Izvješće UiO o kršenju prava molitelja krunice: ''Šutnjom se šalje pogrješna poruka''

Tijekom prethodne godine zabilježeni su brojni napadi na javnu molitvu i molitelje krunice, koji se kreću od iznošenja neistina do ozbiljnih kaznenih djela. 

Autor
narod.hr/Laudato/M.P.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
10.07.2024 13:36

 

Ovi incidenti detaljno su opisani u Izvješću o kršenju prava na slobodu vjeroispovijesti muškaraca okupljenih u javnoj molitvi krunice, koje su predstavili Udruga ''U ime obitelji'' i Klub zastupnika Domovinskog pokreta. Izvješće je javnosti prikazano u okviru okruglog stola održanog u prostorijama Hrvatskog sabora.

Govore su održali izvršna direktorica ''U ime obitelji'', dr. Željka Markić, i zastupnik Domovinskog pokreta Igor Peternel. Izvješće je predstavio član istraživačkog tima Jakov Blagojević. Dr. Marijana Kompes s Hrvatskog katoličkog sveučilišta održala je stručno predavanje o temi.

Igor Peternel (DP) osvrnuo se na prosvjed pred dvoranom, ističući da SDP-ovci koji su prosvjedovali žele pokazati dominaciju i spriječiti okupljanja kada to smatraju potrebnim. "Lijevi mainstream želi prikazati sebe kao gazde društva i ograničiti pravo na okupljanje i slobodu mišljenja", rekao je Peternel. Referirajući se na referendum o braku, Peternel je naglasio da je dr. Željka Markić tada bila izložena brutalnim napadima bez mogućnosti obrane. "Liberali su liberali samo prema istomišljenicima", dodao je, kritizirajući i uvođenje rodnih studija "pod krinkom neovisnosti sveučilišta".

Izvještaj detaljno popisuje i analizira napade na muškarce okupljene u javnoj molitvi krunice, koju je organizirala inicijativa ''Muževni budite'' na trgovima u Zagrebu i još devet hrvatskih gradova. Aktivistički antikatolički mediji pokrenuli su propagandnu kampanju protiv molitelja krajem 2022. godine, koja se proširila i na mainstream medije te trgove gdje su organizirani prosvjedi. Izvještaj donosi konkretne primjere napada i osvrt na pravni okvir koji se krši protivljenjem slobodnoj javnoj molitvi. Također pruža uvid u povijesno-teološku utemeljenost molitvenih nakana javne molitve. Napadi su kategorizirani od iznošenja stereotipa i predrasuda do kaznenih djela poput javnog poticanja na nasilje i mržnju.

Dr. Kompes opisala je slobodu vjeroispovijesti kao građansko pravo koje uključuje unutarnju slobodu i vanjsku manifestaciju religije i uvjerenja. "Od 2020. objavljujemo izvještaje o napadima na katolike, koji su najdiskriminiranija skupina u Hrvatskoj", istaknula je dr. Markić, dodajući da molitelji imaju pravo na javnu molitvu bez obzira na mišljenja drugih. Odvjetnik Karlo Novosel i predstavnik ''Ordo iuris'' Filip Đekić također su sudjelovali u raspravi, naglašavajući važnost ustavnog prava na slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti. Zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Kristijan Kevešević kritizirao je metodologiju izvještaja, dok je dr. Markić odgovorila na njegove primjedbe.

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter izrazila je zabrinutost zbog "problematičnih elemenata" u izvještaju, tvrdeći da pravne definicije nisu ispravno navedene. Dr. Markić pozvala ju je na organizaciju vlastite rasprave i primjenu jednakih kriterija na sve. Zastupnica HDZ-a Ljubica Lukač zaključila je da građani imaju pravo na mirno okupljanje, ističući važnost molitve za zdravu obitelj u Hrvatskoj.

Za detaljnije informacije i cjelokupan tekst Izvještaja, posjetite Narod.hr.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: