Preminula je ugledna humanistica i znanstvenica, dr. Olga Carević

Preminula je ugledna humanistica i znanstvenica, dr. Olga Carević

Njezine knjige: 'Moj srpski rod – moj hrvatski dom' i 'Glas srca i razuma' imale su veliki odjek u domaćoj i međunarodnoj javnosti.

Autor
zgexpress.hr/Laudato/M.D.
Fotograf
Sanjin Strukić/PIXSELL
Objavljeno:
 
13.01.2021 16:13

 

Ugledna znanstvenica i humanistica, dr. Olga Carević, preminula je u 96. godini života, izvijestio je Zgexpress.net.

Dr. Olga Carević rođena je 9. travnja 1925. u uglednoj novosadskoj srpskoj obitelji. U rodnom Novom Sadu završila osnovnu i srednju školu, a godine 1945. upisala se na zagrebački Farmaceutski fakultet, na kojem je i diplomirala.

Doktorirala je iz medicinske biokemije, znanstveno se usavršavala u Engleskoj, Belgiji i SAD-u.

Radila je u 'Plivi', predavala je na Veterinarskom fakultetu i na Medicinskom fakultetu u Zagrebu te Centru za poslijediplomski studij, a zatim u Institutu 'Ruđer Bošković' i u Zavodu za zaštitu zdravlja kao znanstvena savjetnica.

Sudjelovala je u istraživanjima koja su rezultirala otkrivanjem antibiotika Azithromycin, koji je Pliva 1988. godine lansirala na tržište pod nazivom Sumamed.

Radila je i surađivala na nekoliko inozemnih sveučilišta. I nakon umirovljenja nastavila je raditi. Pri Sekciji za promet i ekologiju Znanstvenog Vijeća za promet HAZU-a istraživala je toksične učinke emitiranih tvari iz motornih vozila na animalnu stanicu.

Članica je Hrvatske akademije medicinskih znanosti, The New York Academy of Sciences, European Society of Toxicology te je počasna članica International Society for the Study of Xenobiotics.

Široj javnosti dr. Olga Carević poznata je po svojim apelima kojima se suprotstavila velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku. Prvi je objavila 18. kolovoza 1990. godine, dan nakon što su pobunjeni Srbi postavili balvane na ceste.

Apel je, po naslovom: 'Prijateljstvo Hrvata i Srba i obrnuto', objavljen u dnevnom listu Vjesnik.

U njemu je profesorica Carević napisala: 'Kao Srpkinja i stranački neopredijeljena ograđujem se od izjave o velikoj ugroženosti Srba u Hrvatskoj, koju je, u ime Srba ove republike, dr. Milan Babić, predsjednik Općine Knin, dao dr. Borisavu Joviću, predsjedniku Predsjedništva SFRJ-a. Bojim se da takve i slične izjave čelnika i drugih članova SDS-a mogu samo ugroziti brojna prijateljstva stvorena između Hrvata i Srba tijekom poslijeratnih godina. Smatram, međutim, da bi bilo daleko manje nesporazuma, da su čelnici SDS-a legalno iznijeli svoje mišljenje i primjedbe na Ustav Hrvatske u Saboru Hrvatske, umjesto što su prisustvovali saboru Srba u Srbu. I na kraju, vjerujem da moje mišljenje dijele mnogi Srbi diljem ove republike.'

Nakon toga napisala je čitavu seriju apela, članaka i knjiga. Njezine knjige: 'Moj srpski rod – moj hrvatski dom' i 'Glas srca i razuma', imale su veliki odjek u domaćoj i međunarodnoj javnosti.

Pisala je praktički do kraja svoga života. Zadnji put hrvatskoj  se javnosti obratila u srpnju prošle godine kada je kratkom, ali veoma sadržajnom izjavom reagirala na tada aktualne prijepore vezane uz obilježavanje godišnjice vojno-redarstvene akcije 'Oluja'.

– Kao Srpkinja, otišla bih srcem punim ljubavlju u Grubore i u Knin. Moga sina Mislava, hrvatskog branitelja, izgubila sam 4. kolovoza 1993. godine. Dana 18. kolovoza ove godine navršit će se 30 godina kako pišem o međusobnom prijateljstvu ljudi, kao i prijateljstvu čovjeka i prirode – poručila je tada profesorica Carević.

Dr. Olga Carević dobitnica je plakete s likom Zdravka Lorkovića, odlikovana je redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića, dobitnica je nagrade 'Europski krug' 1994., od Hrvatskog vijeća europskog pokreta u Zagrebu, za promicanje demokratskih vrijednosti.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno