Preminuo istaknuti akademik Tonko Maroević

Preminuo istaknuti akademik Tonko Maroević

Jedan od najistaknutijih hrvatskih povjesničara umjetnosti, književnik, predvoditelj i akademik Tonko Maroević preminuo je u utorak 11. kolovoza u poslijepodnevnim satima u svom domu u Starom Gradu na Hvaru.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Žarko Bašić/Pixsell
Objavljeno:
 
12.08.2020 09:30

 

Rođen je u Splitu 22. listopada 1941. godine, a studij komparativne književnosti i povijesti umjetnosti završio je 1963. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na istoj instituciji doktorirao je 1976. godine na temu 'Likovna umjetnost u hrvatskoj književnosti od moderne do danas'. Svoju doktorsku disertaciju objavio je kao knjigu 2007. godine pod naslovom 'Napisane slike'.

Od 1965. do 1970. godine radio je kao asistent na Odsjeku za povijest umjetnosti, a potom u Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu do umirovljenja 2011. godine. U svom golemom opusu bavio se pisanjem, a posebno je istraživao suvremenu hrvatsku likovnu umjetnost; objavljivao likovne kritike i rasprave u stručnim časopisima i novinama. Na promocijama svojih djela i djela drugih rado je bio sugovornik Laudato TV-a.

- Više sam kritičar nego pjesnik, čovjek mora imati neko osjećanje mjere. No ne prezirem vlastiti izraz. Puno sam pisao o drugima, to troši. Nešto imaginacije ode u pisanje kritičkih tekstova, nemojmo se šaliti... To su dosjetke koje posudiš drugima. Ne tužim se. Jako cijenim poeziju, osobito tuđu, pa još na stranom jeziku, i na slojevitosti vlastitog jezika - rekao je u jednom intervjuu za Jutarnji list.

Odlazak Maroevića veliki je gubitak za hrvatsku umjetnost, akademiju i znanost. 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: