Prijave za programe 'Exitus', 'Sapientia' i 'Reditus' u tijeku

Prijave za programe 'Exitus', 'Sapientia' i 'Reditus' u tijeku

Važno je započeti s programom 'Exitus' i nastaviti s programom 'Sapientia', a nakon toga završiti s programom 'Reditus'.

Autor
Laudato/M.D.
Fotograf
HKM
Objavljeno:
 
16.09.2020 13:56

 

Od danas je moguća prijava za novi ciklus programa 'Exitus', koji počinje 26. rujna i traje do Božića, kao i za nove devedesetodnevne programe 'Sapientia' i 'Reditus', javlja HKM.

Programi 'Sapientia' i 'Reditus' nastavak su programa 'Exitus' i prolaze se jedan iza drugog, čime se od 'Izlaska', dakle 'Exitusa' želi vratiti k Bogu, doći u stanje 'Reditusa'. Stoga je važno započeti s programom 'Exitus' i nastaviti s programom 'Sapientia', a nakon toga međuprograma završiti s programom 'Reditus'.

Svaki od tih triju programa traje devedeset dana i utemeljen je na bratstvu, askezi, molitvi i spoznaji. Više nego do sada, svoje je živote potrebno dovesti u red i postati primjer vjere, ljudskosti, discipline, odricanja, nade, jer muškarci te vrline itekako prenose. 

To potvrđuje i blagoslovna molitva nad ocem na kraju obreda Krštenja, u kojoj se izriče sljedeće: 'Daj da zajedno sa svojom suprugom, riječju i primjerom, bude svome djetetu prvi svjedok vjere, u Kristu Isusu Gospodinu našem.'

VAŽNO: Zbog sadašnje pandemije SARS-CoV-2 virusa i epidemioloških mjera, moguće se prijaviti samo unaprijed formiranim bratstvima, dakle onima koji do početka ciklusa samostalno oforme bratstvo za polaženje programa. Bratstvo moraju činiti najmanje dvojica braće. Preporučljivo je imati bratstvo od 4 do 8 članova vlastita bratstva.

Zašto programi 'Exitus', 'Sapientia' i 'Reditus'?

Kako piše Benedikt XVI., Joseph Ratzinger, u svojoj knjizi 'Duh liturgije':'Exitus – ili bolje rečeno – slobodni stvarateljski čin Božji – u stvarnosti smjera prema 'reditusu', povratku.

Time se ne misli na ponovno uzimanje stvorenoga bitka, već je nakana da osvješćivanjem bitka (čemu služi program 'Sapientia' op. a.), koji u sebi opstoji u slobodi, stvorenje odgovori na Božju ljubav, da prihvati svoju stvorenost kao Božju ljubavnu ponudu, te da se iz toga rodi dijalog ljubavi, ono posve novo jedinstvo koje jedino može (s)tvoriti ljubav.

U toj se ljubavi bitak, biće onoga nasuprot ne upija, već postaje posve i do kraja ono samo, sebe svjesno, u svome sebedarju. Tako se rađa jedinstvo koje je veće od jedinstva u sebi nedjeljive elementarne čestice.

Taj 'Reditus' povratak je u zavičaj, kući, k Bogu. Međutim, on ne dokida stvorenje, nego mu daruje u potpunosti njegovu konačnu vrijednost. To je kršćanski smisao onoga: 'Bog sve u svemu'.

Sve je to vezano uz slobodu, a sloboda stvorenja, danas pogrješno shvaćana, nažalost takva je da nasilno preokreće i prelama pozitivni 'Exitus' stvorenosti, štoviše, čak svršava u padu, naime, u onome htjeti-ne-biti-ovisan, u jasnome 'ne' 'Reditusu', povratku. U tom se krivom poimanju slobode i ljubav poima kao ovisnost, te se odbacuje. Na njezino mjesto stupa autonomija i autarhija, naime, opstojati i biti samo i jedino iz sebe i u sebi, vlastitim snagama biti kao Bog. Tako se lomi luk od 'Exitusa' prema 'Reditusu'. 

Čovjek više ne želi povratak, a uspon vlastitim snagama pokazuje se nemogućim. Ako je 'žrtva' u svojoj biti jednostavno povratak u ljubav, te time pobožanstvenjenje, nužno je da u kult stupi značajka iscjeljenja ranjene slobode, ispaštanja, pročišćavanja i oslobađanja od otuđenosti.'

Upravo zbog ove sheme koju opisuje Joseph Ratzinger, Benedikt XVI., izrađen je novi program 'Sapientia' i program 'Reditus', kao sljedeći koraci programa 'Exitus'. 
Program 'Sapientia' želi pomoći u koračanju na putu od 'Exitusa' do 'Reditusa', i tako spojiti taj slomljeni luk od 'Exitusa' prema 'Reditusu', od izlaska iz/od sebe do povratka Bogu. 

Da bi se to moglo, potrebno je rasti u mudrosti, za što je potreban strah Gospodnji. Program 'Sapientia' most je na tom putu, nakon kojeg dolazi program 'Reditus' – povratak Bogu, što bi bio cilj nakon hoda kroz zadnji program 'Reditus'.

Rast u mudrosti i svetosti doista je putovanje. To je putovanje od sebe k Bogu, od grijeha k svetosti, od obožavanja stvari ovoga svijeta do štovanja nebeskih stvari. Za to putovanje treba i vremena. Ne možemo preko noći ili poprijeko duhovno napredovati od ljubavi prema sebi do ljubavi prema Bogu. 

Prolazi se kroz različita razdoblja i etape. Te se etape najčešće opisuju kroz povijest katoličke crkvene duhovnosti, a posebice ih razrađuje sv. Bonaventura kao: 'put čišćenja – via purgativa' (program 'Exitus'), 'put prosvjetljenja – via iluminativa (program 'Sapientia') i 'put sjedinjenja – via unitiva' (program 'Reditus'). 

Da bismo došli do treće etape, do sjedinjenja s Bogom, najprije se treba očistiti, dakle izaći iz/od sebe, čemu služi program 'Exitus', potom kročiti putem prosvjetljenja, putem mudrosti, što se želi programom 'Sapientia', da bi se onda došlo do sjedinjenja, u čemu pomaže treći korak, program 'Reditus'.

Program 'Exitus' utemeljen je na Knjizi Izlaska, dok je program 'Sapientia' utemeljen na starozavjetnoj mudrosnoj literaturi s naglaskom na Knjigu Sirahovu, a program 'Reditus' na novozavjetnim spisima sv. Ivana.

Svi koji uz svoje vlastito bratstvo žele prolaziti jedan od ovih programa po osmišljenom redu, mogu se prijaviti do 25. rujna 2020. putem sljedećih poveznica na obrasce za prijavu:

za program 'Exitus' prijavljuje se putem obrasca OVDJE;

za program 'Sapientia', oni koji su već prošli program 'Exitus', mogu se prijaviti putem obrasca OVDJE;

za program 'Reditus', oni koji su već prošli programe 'Exitus' i 'Sapientia', mogu se prijaviti putem obrasca OVDJE.

Više informacija o programima potražite na mrežnoj stranici 'Exitusa'.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno