Prim. Bukovski: 'Bolesnici su postali solidarni i puni razumijevanja prema oboljelima od korone'

Prim. Bukovski: 'Bolesnici su postali solidarni i puni razumijevanja prema oboljelima od korone'

– Ne smijemo zaboraviti da ovdje nisu junaci samo liječnici, nego i njihove obitelji koje su prihvatile njihove žrtve – kazao je 'liječnik godine' Duško Kardum.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
11.02.2021 20:13

 

Na Svjetski dan bolesnika, urednica Mirta Marinić ugostila je prim. Suzanu Bukovski koja svojim iskustvom, stručnošću i znanjem, uz brojne druge stručnjake i profesore na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, nove generacije potiče na stručnost i empatiju u odnosu s pacijentima.

– U protekloj smo godini svi promijenili svoja razmišljanja i stavove kako se trebamo ponašati. Imam osjećaj da naši bolesnici, a susrela sam ih mnoštvo, kao da su postali solidarni i puni razumijevanja prema onima koji su oboljeli od COVID-19. Kao da smo svi oslobodili prostor da se oni mogu liječiti, pogotovo jer smo se suočili s mnogim nepoznanicama – kazala je u uvodu prim. Bukovski.

Pojasnila je kako se potrebe bolesnika nisu promijenile otkako je uslijedila pandemija koronavirusa, ali se pronalazio način na koji će se te potrebe zadovoljiti.

– Svi zdravstveni sustavi bili su nepripremljeni za sve što nas je snašlo. Međutim, mi to nismo mogli ni predvidjeti, iznenadilo nas je. Pacijenti su to osjetili, kao da su vidjeli da im ne možemo pružiti sigurnost zbrinjavanja kao i prije jer smo se morali posvetiti drugima – pojasnila je.

Upoznali smo također najboljeg liječnika i medicinsku sestru za 2020. godinu prema izboru Udruge hrvatskih pacijenata. Najsestra je Josipa Dominiković, a najliječnik dr. Duško Kardum.

– Sam početak pandemije bio je najstresniji jer nismo mogli biti dovoljno spremni na takav način rada u posebnim uvjetima i opremom. Međutim, moram priznati da je ovo vrijeme pomoglo da se međusobno više povežemo, ali i da više cijenim svoje osobno vrijeme. Živimo užurbanim životom i ljudi, nažalost, zaborave na svoju obitelj – rekla je Dominiković koja dugi niz godina radi u KBC-u Dubrava.

Kardum je primijetio veliki entuzijazam među kolegama u vrijeme pandemije, posebno mlađih liječnika, što je davalo dodatnu snagu u njihovu radu.

– Mi smo u malo vremena postali 'Hrvatska u malom', jer imamo liječnike iz cijele države. Čak i kad smo sami obolijevali od koronavirusa, ne biste vjerovali kako su se brzo popunjavale praznine, preuzimale smjene. Ne smijemo zaboraviti da ovdje nisu junaci samo liječnici, nego i njihove obitelji koje su prihvatile njihove žrtve – kazao je Kardum.

U emisiji je gostovala Jasmina Vrhovac iz Zadra koja je pobijedila zloćudni tumor dojke.

– U početku se nisam mogla pomiriti s tim, a onda je bila navala emocija. Bilo je teško suočiti se s tim, no htjela sam se boriti za život i obitelj. Išla sam na terapije, bilo mi je dosta mučno, ali uspjela sam ozdraviti. Hvala Bogu, danas je sve iza mene – ispričala je Vrhovac, poručivši oboljelima od raka da vjeruju i da se bore do kraja.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno