Priopćenje Zadarske nadbiskupije: 'Vijest o svećenicima povezanima s drogom je lažna'

Priopćenje Zadarske nadbiskupije: 'Vijest o svećenicima povezanima s drogom je lažna'

Takvom vrstom lažnog novinarstva anonimno su pokušali diskreditirati zadarske svećenike i javnom linču izložiti zadarskog nadbiskupa.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Wikimedia
Objavljeno:
 
22.09.2020 11:46

 

Danas je objavljeno službeno priopćenje Zadarske nadbiskupije u vezi s optužbama da među svećenicima te mjesne Crkve ima onih koji konzumiraju drogu. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Od petka 18. rujna do ponedjeljka 21. rujna 2020. portal 'Megamedia' i portal 'Zadar News' u nekoliko članaka objavljivali su insinuaciju kako su dvojica svećenika Zadarske nadbiskupije policijskim uvidom identificirani kao konzumenti kokaina.

Takvom vrstom lažnog novinarstva anonimno su pokušali diskreditirati zadarske svećenike, te objavom slike nadbiskupa ispred katedrale svete Stošije, s 'vrećicama kokaina', javnom linču izložiti zadarskog nadbiskupa.

Novinar 'Zadar Newsa', Hrvoje Bajlo, zatražio je preko Tiskovnog ureda nadbiskupije da se nadbiskup Puljić zbog 'velikog interesa javnosti' o tom slučaju očituje. Odgovoreno mu je da nadbiskupija nema komentara u vezi s tim slučajem, te mu je sugerirano da se obrati Policijskoj upravi zadarskoj, u čijoj je domeni provođenje policijske istrage u takvim postupcima.

Portal 'Megamedia' i portal 'Zadar News' nastavili su s konstrukcijom 'serijala o dvojici svećenika na kokainu u nadbiskupiji', koje su povezali sa zadarskim sjemeništem, te najavili da će se 'otkriti i drugi svećenici među konzumentima'.

U ponedjeljak 21. rujna Policijska uprava zadarska izdala je Priopćenje sljedećeg sadržaja: 'Nakon što je jedan zadarski portal, pozivajući se na neslužbene informacije, objavio da je policiju, prilikom nedavnog uhićenja dilera, trag doveo do vrata Zadarske nadbiskupije, te su među uživateljima kokaina, čiji popis nije mali, našli i dva svećenika Zadarske nadbiskupije, s kojima je policija već razgovarala. U vezi s medijskim natpisima i zaprimljenim upitima o provođenju kriminalističkih istraživanja nad svećenicima Zadarske nadbiskupije, obavještavamo vas da Policijska uprava zadarska nikad nije imala postupanja u području kriminaliteta droga prema istima', priopćila je Ivana Grbin, glasnogovornica PU zadarske.

Zadarska nadbiskupija izražava nevjericu zbog tolike medijske diskreditacije ljudi, bez materijalno utvrđenih dokaza, u ovom slučaju anonimne dvojice svećenika.

Uz činjenicu da ovaj slučaj, koji su izmislili portali 'Megamedia' i 'Zadar News', ima i elemente pravne utuživosti, nameće se pitanje dokud seže poražavajuća profesionalnost u pojedinim medijima.

Nije li ovaj primjer tužno omalovažavanje časnog zanimanja i zvanja djelatnika obavijesnih sredstava?! Izmišljanjem afera i stvaranjem lažnih vijesti ('fake newsa') narušava se ugled tolikim vrijednim novinarima i medijima koji rade svoj posao profesionalno, argumentirano, vođeni načelima istinoljubivosti, općeg dobra i javnog morala.

Zadarska nadbiskupija izražava žaljenje zbog stanja koje protagonisti tako neprofesionalnog i neetičnog postupanja, protkanog lažima i manipulacijama, stvaraju u medijskom prostoru.

Ovim putem pozivamo i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) da izrazi svoj stav u vezi s neistinitim konstrukcijama kojima su spomenuta dva portala proteklih dana pokušali impresionirati javni medijski prostor.

Novinarstvo je pozvano istraživati, provjeravati i nuditi istinite i točne podatke kojima javnost može vjerovati. A ne konstrukcijama rušiti integritet pojedinaca i ustanova, pa tako doprinositi neredu, anarhiji i potkopavanju povjerenja javnosti u medije, kao i u pojedine institucije.

Mediji nisu sredstvo za klevete, zablude i iznošenje presude bez suda, a novinarstvo je plemenita djelatnost koja obogaćuje i potiče na izgradnju osobne i javne odgovornosti u riječi i djelu za dobro čovjeka i društva.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: