Prof. Baloban za 'Kanu': 'Evanđelje je trajni poziv na promjene!'

Prof. Baloban za 'Kanu': 'Evanđelje je trajni poziv na promjene!'

Stoga nam treba dijaloga, ali dijaloga kao socijalne krjeposti koja je kadra pozvati suprotstavljene strane ne samo na kurtoazni razgovor nego i na mijenjanje vlastita mišljenja i načina života.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Kršćanska sadašnjost
Objavljeno:
 
25.09.2021 10:34

 

U Kršćanskoj je sadašnjosti nedavno objavljena nova knjiga prof. dr. sc. Stjepana Balobana: 'Dijalog u Crkvi i u društvu. Kršćanin i svijet.' Ključan motiv koji susrećemo već u naslovu tekstova sabranih u knjigu jest dijalog, a upravo je to središnja tema razgovora koji je objavljen u rujanskom broju kršćanske obiteljske revije 'Kana'.

– U životu Crkve nakon Drugoga vatikanskog koncila dijalog je sredstvo i put kojim Crkva nastoji radosnu vijest Evanđelja približiti suvremenom čovjeku koji se načinom života sve više udaljuje od Boga, ali i od temeljnih ljudskih vrednota. Ljudi oko nas sve se više zatvaraju u skupine istomišljenika, gube strpljenje saslušati onoga koji ponešto drukčije misli ili živi od skupine s kojom se poistovjećuje. To vrijedi, usudio bih se reći, jednako za život u Crkvi i u društvu. Stoga nam treba dijaloga, ali dijaloga kao socijalne krjeposti koja je kadra pozvati suprotstavljene strane ne samo na kurtoazni razgovor nego i na mijenjanje vlastita mišljenja i načina života – rekao je prof. Stjepan Baloban na samom početku razgovora te je istaknuo kako bi želio da njegova nova knjiga, 'Dijalog u Crkvi i u društvu', barem malo pridonese kulturi takvog dijaloga u Hrvatskoj, koji je mukotrpan i postupno mijenja stvari nabolje.

Spomenuta knjiga okuplja tekstove, kolumne prof. Balobana koji su niz godina obogaćivali kršćansku reviju 'Kana', redovito zaokupljajući pozornost čitatelja svojom aktualnošću, zanimljivim, pa i intrigantnim izborom tema i jednostavnim stilom.

– Zahvaljujući kršćanskoj obiteljskoj reviji 'Kana', od 2002. godine pišem redovito svaki mjesec na temelju socijalnog nauka Crkve o određenim pitanjima u društvu i u Crkvi u Hrvatskoj, i tako su dosad nastale tri knjige. Ova, četvrta knjiga obuhvaća aktualnu tematiku posljednjih godina, a pisana je tako da bude razumljiva svakom čovjeku dobre volje kojega zanima ono što se događa u Crkvi, kao i odnos Crkve i svijeta, kršćana i društva. Oblikujući tekstove knjige, iznova sam se uvjerio da je zadaća postkoncilskog socijalnog nauka Crkve stvarati kulturu dijaloga u konkretnom vremenu i svijetu u kojem živimo – rekao je prof. Baloban.

Knjiga 'Dijalog u Crkvi i u društvu' satkana je od triju zanimljivih poglavlja na nešto više od 250 stranica, a zanimljivo je da počinje poglavljem nazvanim 'Svetački lik blaženoga Alojzija Stepinca'. Prof. Baloban, u razgovoru za 'Kanu', pojasnio je da je u tom poglavlju naglasak stavljen upravo na 'kočenje' i 'odgađanje' proglašenja svetim kardinala Stepinca kao na jedan od najbolnijih trenutaka povijesti Crkve u Hrvata. Osvrnuo se i na vrlo zanimljivo pismo koje se našlo u tom poglavlju, a koje je stiglo od beogradskoga nadbiskupa Stanislava Hočevara kao reakcija na kolumnu u 'Kani', obrazloživši pritom i svoj odgovor, vezan uz kardinala Stepinca.

Drugo poglavlje knjige naslovljeno je 'Dijalog u Crkvi kao putokaz', a čitatelja će usmjeriti prema vrlo aktualnim temama unutar crkvenoga života. Dotiče se i enciklike 'Laudato si’', govori o emigrantima, braku i obitelji, nekoliko je podnaslova vezano uz milosrđe, kao i uz papu Franju i reforme te Papu i hrvatsku Crkvu. Na pitanje koje bi se promjene na koje poziva papa Franjo trebale događati na razini Crkve u Hrvatskoj, prof. Baloban kaže da se promjene u Crkvi već događaju, bez obzira na to koliko smo mi osobno ili kao Crkva u Hrvatskoj toga svjesni.

– Papa Franjo na svoj specifičan način pokušava reagirati na tu novu situaciju i, što je specifično s obzirom na prijašnje vrijeme, poziva sve važne čimbenike unutar Crkve da daju svoj doprinos tim promjenama. U tom su kontekstu važna dva pojma: sinodalnost i supsidijarnost. I jedan i drugi pojam poziva na aktivni angažman u životu Crkve i društva i, želim naglasiti, na poštovanje 'onoga drugoga' i 'drugih' u zajedničkom traženju rješenja. Ono što je pomalo neobično jest da na promjene u Crkvi poziva sam Papa – ističe prof. Baloban, a razgovor u cijelosti potražite u novom broju 'Kane', u tiskanom ili e-Izdanju.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: