Prof. Kristian Jambrošić: 'Velika je obitelj poput igraonice u kojoj učimo važne vještine za život'

Prof. Kristian Jambrošić: 'Velika je obitelj poput igraonice u kojoj učimo važne vještine za život'

Udruga 'Obitelji 3plus' zastupa interese obitelji s troje ili više djece, a danas je obilježila treću obljetnicu osnutka.

Autor
Laudato/M.D.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
13.01.2021 20:57

 

Tema večerašnje emisije bila je 'Obitelji 3plus', a razgovaralo se o tome vrijedi li danas imati mnogo djece.

Redoviti profesor Zavoda za elektroakustiku zagrebačkog Fakulteta elektronike i računarstva, prof. dr. sc. Kristian Jambrošić, otac je četvero djece i član Upravnog odbora udruge 'Obitelji 3plus', koja baš danas navršava svoju treću obljetnicu i na specifičan način bori se za status višečlanih obitelji u našem društvu. 

Trenutačno demografsko stanje predstavio je dr. sc. Krešimir Ivanda, s Katedre za demografiju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Na kraju emisije uključio se i redoviti duhovni komentator srijedom, fra Jozo Zovko.

Profesor Kristian Jambrošić kazao je da udruge, kao što je udruga 'Obitelji 3plus', postoje kako bi ohrabrile i podržale obitelji s mnogo djeci u Hrvatskoj i šire.

- Udruga 'Obitelji 3plus' osnovana je prije 3 godine na današnji dan, s ciljem da osnaži obitelji s mnogo djece kako bi ih društvo prepoznalo kao bitne i važne - kazao je Kristian Jambrošić

Prema posljednjem popisu stanovništva, godine 2011. utvrđeno je  113 000 obitelji s troje ili više djece, što iznosi oko 600 000 stanovnika prema riječima prof. Jambrošića.

Potom je prof. Jambrošić svojim primjerom posvjedočio o životu u obitelji s više djece, kao suprug i otac četvero djece.

- Puno je izazova, no čovjek je na kraju dana vrlo sretan. Svako dijete donosi svoj udio u obitelji. Postoji predrasuda da su obitelji s više djece neorganizirane i kaotičnije. No, prema svom primjeru, i primjeru prijatelja, mogu reći da to nije istina. To je jedan teren i igraonica, gdje se uče važne vještine za kasnije - kazao je Kristian Jambrošić.

Kazao je i kako se djeca iz brojnih obitelji kasnije mnogo lakše socijaliziraju i pristupaju drugim ljudima u društvu.

- Čovjek nauči racionalno upravljati vremenom i bude više usredotočen na posao koji radi te ima manje praznog hoda. Sami smo prisiljeni biti efikasniji u životu - rekao je Kristian Jambrošić.

Demograf s Katedre Ekonomskog fakulteta, dr. sc. Krešimir Ivanda, govorio je o trenutačnoj demografskoj situaciji u Hrvatskoj.

- Trenutačna demografska situacija nastavak je demografskih trendova u Republici Hrvatskoj. Danas ima nešto manje od četiri milijuna stanovnika, a zadnji put taj smo broj imali krajem 1950.-ih godina. Manji je udio mlađeg, a znatno veći starijeg stanovništva. Dva su razloga zbog kojih se nalazimo u toj situaciji: konstantno iseljavanje mladih i nizak natalitet u odnosu na umrle - kazao je dr. sc. Krešimir Ivanda.
Istaknuo je kako je broj obitelji s troje ili više djece sve manji iz godine u godinu.

- Većina parova ima jedno ili dvoje djece u posljednjih pedesetak godina. Dva su razloga uzrokovala takvu situaciju: promjena načina života vezana uz masovno zapošljavanje žena te ono što je aktualno u posljednjih dvadesetak godina - sve veći udio visokoobrazovanih žena - kazao je dr. sc. Krešimir Ivanda.

Na kraju emisije uključio se i redoviti duhovni komentator srijedom, fra Jozo Zovko, te je čestitao udruzi na promociji  kršćanske obitelji, koja predstavlja dar i milost.

- Crkva o obitelji govori kao o privilegiranom sakramentalnom mjestu u društvu na tragu drevne tradicije. Ona je kućna ili obiteljska Crkva - kazao je fra Jozo Zovko.

Potom je kazao kako se dimenzija odgajanja i poučavanja odnosi prvenstveno na ulogu roditelja prema djeci te su oni njihovi prvi navjestitelji vjere.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno