Proglas kardinala Bozanića o kauzi beatifikacije sluge Božjega Janeza Strašeka

Proglas kardinala Bozanića o kauzi beatifikacije sluge Božjega Janeza Strašeka

Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić na svetkovinu Presvetog Srca Isusova izdao je proglas: 'Kauza beatifikacije sluge Božjega p. Janeza Strašeka C.M. iz Misijske družbe Svetog Vinka Paulskoga', koji prenosimo u cijelosti.

Autor
IKA/Laudato/M.B.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
12.06.2021 18:42

PROGLAS

Kauza beatifikacije sluge Božjega p. Janeza Strašeka C.M.
iz Misijske družbe Svetog Vinka Paulskoga

Sukladno čl. 3. Upute Kongregacije za kauze svetih Sanctorum Mater (dalje: Uputa), dobivši pristanak Hrvatske biskupske konferencije (usp. čl. 41, §1 Upute) kao i Nihil obstat Kongregacije za kauze svetih (usp. 45, §1 Upute), očekujući službeno otvaranje Kauze za beatifikaciju sluge Božjega p. Janeza STRAŠEKA, ovime obavještavamo vjernike Zagrebačke nadbiskupije kao i sve ljude dobre volje da je ova inicijativa od interesa za našu mjesnu Crkvu.

P. Janez STRAŠEK, svećenik i član Misijske družbe Svetog Vinka Paulskog, rođen je 11. prosinca 1906. godine u mjestu Slake u Sloveniji, ubijen je iz mržnje prema vjeri (in odium fidei) dana 30. ožujka 1947. godine nakon jutarnje nedjeljne mise na putu iz Župe Ozalj u Župu Svetice u našoj Nadbiskupiji. P. Strašek u to je vrijeme upravljao Župom Sv. Vida mučenika u Ozlju i Župom Rođenja Blažene Djevice Marije u Sveticama.

Na temelju svega navedenog pozivamo vjernike i sve druge osobe da nam izravno priopće sve vijesti iz kojih se na bilo koji način mogu iščitati elementi povoljni ili suprotni glasu svetosti i mučeništvu Sluge Božjega.

Prema kanonskim odredbama koje se odnose na ovaj slučaj, svi oni koji posjeduju spise (rukopise, dnevnike, pisma…) ili kakvu drugu vrstu dokumentacije (video, audio…) o sluzi Božjem p. Janezu STRAŠEKU pozvani su da ih dostave Nadbiskupskom duhovnom stolu u Zagrebu, Kaptol 31, s naznakom: za Kauzu beatifikacije p. Janeza Strašeka.

Ujedno određujemo da ovaj Proglas bude pročitan u Župi Sv. Vida mučenika u Ozlju i Župi Rođenja Blažene Djevice Marije u Sveticama, da bude tri mjeseca izvješen na oglasnoj ploči Nadbiskupskog duhovnog stola (usp. čl. 1, § 3 Upute) te objavljen na mrežnim stranicama Zagrebačke nadbiskupije kao i drugim prikladnim sredstvima javnog priopćavanja.

Josip kardinal BOZANIĆ
nadbiskup zagrebački, v. r.

Mons. Stjepan Večković
kancelar, v. r.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno