Projekt Caritasa za Banovinu: 'Osobama s invaliditetom potreban je ljudski dodir i razgovor'

Projekt Caritasa za Banovinu: 'Osobama s invaliditetom potreban je ljudski dodir i razgovor'

Martina Brkan istaknula je kako u novom načinu rada očekuju da će se ljudima u potrebi olakšati trenutačna situacija. 

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
23.09.2021 21:09

 

Kako olakšati život na Banovini? Caritas započinje s još jednim projektom za najpotrebitije: socijalnom uslugom pružanja psihosocijalne podrške za osobe s invaliditetom i poludnevnim boravkom. U studiju smo razgovarali s voditeljicom projekta Danijelom Švrga te Martinom Brkan, voditeljicom stručnog tima.

'Sva sredstva za ovaj projekt dolaze iz Europskih fondova. Mi smo već dugo razmišljali o otvaranju novih socijalnih projekata, ali nemamo financijskih mogućnosti za to, pa čekamo pozive poput ovog iz Europskih fondova', kazala je voditeljica projekta Danijela Švrga.

Martina Brkan istaknula je kako u ovom načinu rada očekuju da će se ljudima u potrebi olakšati trenutačna situacija. 

– Nakon ovakvih teških vremena najpotrebnija im je ljudska blizina. Oni skupljaju materijalne stvari, ali rijetko kad imaju priliku s nekima baš razgovarati. Onda se oni otvore, ne pričaju samo o potresu i koroni, nego i ispričaju svoju priču. Potreban im je ljudski dodir i razgovor – kazala je Brkan.

Istaknule su da se cijeli stručni tim veseli ovim projektom. Mnogi su euforični i žude za novim susretima.

– Bez obzira na to koliko nam je u životu loše, iz susreta s korisnicima izlazimo ohrabreni, dobijemo neku novu snagu i zbog toga mislimo da će biti lijepo – rekla je Brkan.

Voditeljica projekta Švrga naglasila je kako država čini mnogo toga da bi im pomogla, a za više bi bilo potrebno više dijaloga.

– Svi pričamo o nekoj deinstintualizaciji. Upravo ovim projektom to želimo napraviti, ali na dugoročnoj razini ipak ovisimo o ovakvim projektima, koji su uglavnom kratkoročni – zaključila je.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno