Projekt "Djeca medija"

Projekt "Djeca medija"

Projekt ''Djeca medija'' krovni je projekt Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu, a njegov je glavni cilj sustavna edukacija o medijima, u prvom redu onima u Hrvatskoj, te poticanje razvoja osviještenih korisnika koji s razumijevanjem i kritičkim odmakom konzumiraju medijske sadržaje koje sami odabiru. 

Autor
Laudato/F.P.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
24.06.2022 21:00

 

O važnosti medijske pismenosti, razumijevanja medija i samom projektu u studiju ''Izdvojenog'' govorio je prof. dr. sc. Danijel Labaš, predsjednik Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu i voditelj projekta ''Djeca medija''.

– Svjetska istraživanja pokazuju kako su djeca ispred jednoga medija dnevno duže od dva sata. Kad bismo gledali sve medije ukupno, kod neke djece došli bismo i do osam sati dnevno. Kod neke djece taj broj još i raste. To mi je bilo indikativno kada sam držao jedno predavanje na Jarunu kod salezijanaca. Na tom predavanju razgovarali smo sa srednjoškolcima i tada je jedna djevojka vrlo iskreno rekla kako uz medije dnevno provodi osam sati, kad se osjeća dobro, a kad se ne osjeća baš dobro – tada provede i puno više. Tada u njima traži utjehu, želi se pomoću medija udaljiti od ovoga svijeta, zaštititi na neki način od razočaranja koje je doživjela u tom trenu i sl. – kazao je profesor Labaš. 

– Kad gledamo klasična znanstvena istraživanja, ona počinju upravo s tim podatkom – djeca i mladi dnevno provode minimalno 2,5 sata ispred medija, ali i to se proširuje jer ne koristimo danas samo jedan medij. Postoji jedno posebno istraživanje "King’s Collegea" u Londonu koje govori kako danas više ne možemo govoriti o tome koliko provodimo vremena pred određenim medijem i jesmo li vezani samo uz jedan medij ili uz određene aplikacije. Mi se možemo “zalijepiti” uz određenu aplikaciju uz kojom onda dnevno provodimo strahovito puno vremena. 

Zbog užurbanog vremena u kojem živimo, roditelji sve manje vremena provode sa svojom djecom, te upravo masovni mediji postaju glavni odgajatelji mlađih generacija i, što je još važnije, oni im postaju uzori. Osim toga, djeca i mladi gotovo sve slobodno vrijeme provode uz medije. Stoga danas više nego prije postoji potreba za medijskim odgojem, za tim da mladi budu medijski pismeni.

– Djeca danas s medijima provode jako puno slobodnog vremena. Možemo govoriti i o pozitivnim stranama i utjecaju medija, ali u većini slučajeva to nije tako. Samo zato što tu djecu to prekomjerno korištenje medija dovodi do rastresenosti i do prevelike usredotočenosti samo na medije. U tom slučaju ne posvećuju dovoljno vremena svim ostalim aktivnostima i koncentracija je samo na jednoj stvari. Mediji su jako privlačni, imaju zanimljive sadržaje, mnogi su mediji ciljano namijenjeni za djecu, pa su im i sadržaji pripremljeni tako da utjelu na dječju psihu –zaključio je profesor Labaš. 

Cijelu emisiju pogledajte OVDJE.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: