Proslava blagdana svete Uršule u Slavonskom Brodu

Proslava blagdana svete Uršule u Slavonskom Brodu

Kroz primjere iz Svetoga pisma, župnik je pojasnio zašto Bog dopušta trpljenje, patnju, bolest.

Autor
Laudato/M.D.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
22.10.2020 14:46

 

Umirovljeni profesor biblijskih znanosti na đakovačkom KBF-u, mons. Luka Marjanović, predslavio je u srijedu, na blagdan sv. Uršule, večernje slavlje u župnoj crkvi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu, izvijestila je IKA.

Na poziv domaćeg župnika Ivana Lenića, mons. Marjanović poslije Mise održao je biblijsko predavanje o temi '(Zarazne) bolesti u Svetom pismu, napose Staroga zavjeta (Job i drugi). Ponašanje oboljelih, solidarnost bližnjih – pouke nama danas'.

Kroz primjere iz Svetoga pisma pojasnio je zašto Bog dopušta trpljenje, patnju, bolest. Upozorivši kako 'ne smijemo sve prebacivati na Boga', ustvrdio je 'da nam bolest omogućuje novi pogled na ljude i novi stav prema Bogu'. Govoreći o pandemijima, zaraznim bolestima, pojasnio je kako u Bibliji 'nalazimo da uzrok bolesti nije samo u grijehu, nego i u zloupotrebi čovjekove slobode, u poremećenim odnosima čovjeka prema Bogu, čovjeka prema čovjeku i čovjeka prema prirodi'. Podsjetio je i na lijekove koje nam Crkva nudi kroz sakramente.

Svjestan uvjeta u kojima živimo u ovoj pandemiji, mons. Marjanović podsjetio je kako u Svetom pismu 'nemamo recepte – gotova rješenja, ali imamo puno toga što nas na to upućuje, stoga ne trebamo tumačiti što se i zašto sve ovo događa, nego vjerovati Isusu i iz Njegova Evanđelja iščitavati poticaje za život'. Posvijestio je kako je sve što imamo Božji dar, na korist drugima. U tom duhu posebno je upozorio na brigu o starijima i nemoćnima, kojima smo pozvani iskazivati tjelesna i duhovna djela milosrđa.

Uz ostale vjernike na Misi i na predavanju bile su i sestre uršulinike, a pjevanje je predvodio veliki župni zbor pod vodstvom s. Cecilije Kolarić.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: