Proslava blagdana svetog Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici

Proslava blagdana svetog Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici

Svečano misno slavlje u dvorištu srijemskomitrovačke katedralne crkve predslavio je srijemski biskup Đuro Gašparović.

Autor
Laudato/M.D.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
27.10.2020 09:49

 

Nebeski zaštitnik Srijemske biskupije, sveti Dimitrije, đakon i mučenik, proslavljen je u ponedjeljak svečanim euharistijskim slavljem, izvijestila je IKA.

Svečano misno slavlje u dvorištu srijemskomitrovačke katedralne crkve predslavio je srijemski biskup Đuro Gašparović u koncelebraciji s mons. Eduardom Španovićem, generalnim vikarom Srijemske biskupije i župnikom župe Srijemska Mitrovica, te desetak svećenika Srijemske biskupije.

Ovogodišnja proslava protekla je bez gostiju iz drugih biskupija zbog aktualne epidemije koronavirusa.

Na početku Mise domaći župnik, mons. Eduard Španović, pozdravio je vjernike.

– Okupljeni na način kako mjere preporučuju, ali nesmanjenom vjerom, nesmanjenom nadom, nesmanjenom ljubavlju, nesmanjenom pobožnošću, zajednički molimo, zajednički zahvaljujmo – pozvao je mons. Španović.

Posebno je pozvao nazočne da mole za sve one koji trpe, za bolesne, koji nisu mogli biti na ovome slavlju.

Biskup Gašparović na početku homilije podsjetio je vjernike na povijesne okolnosti u kojima je živio i djelovao sv. Dimitrije, na stradanja i progone u kojima je i patron Srijemske biskupije položio život za Krista.

– Bog ga je odlikovao palmom mučeništva. Ništa ga nije moglo spriječiti da kao Kristov junak i svjedok ne prolije krv za Njega. I po tome je đakon Dimitrije velik, velik kao i njegov biskup Irenej. Uz biskupa Ireneja bili su uhićeni i mnogi svjedoci Kristovi: jedan biskup, jedan svećenik, jedan đakon, dvije žene, osam djevica, jedan radnik, vrtlar i dva svjetovnjaka nepoznata zanimanja. Tako je Dimitrije bio pogubljen 9. travnja 304. godine, u nedjelju, na dan Uskrsa – podsjetio je biskup Gašparović.

Biskup je posebno naglasio da jedino ljubav može čovjeka učiniti mučenikom i nagnati ga na herojsku spremnost žrtvovanja života za Krista, a u tome nam je primjer svetac kojega Srijemska biskupija slavi kao zaštitnika:

– Štujući svetog Dimitrija, đakona i mučenika, Crkva nam danas stavlja pred oči i utiskuje u srce primjer postojanosti u vjeri jer ‘postojanosti vam, uistinu, treba da biste, vršeći volju Božju, zadobili obećano’. Današnji svetac nam je uzor ljubavi prema Božjoj riječi koju je slušao, čuvao i naviještao. Primjer nam je pobjede u trenutcima kušnje; ustrajnosti do kraja – ‘ta izdržali ste veliku patničku borbu’ i niste izgubili ni vjeru niti pouzdanje, jer Ti, Gospodaru Kralju, Bože Spasitelju, ‘izbavljaš one koji te strpljivo čekaju i spasavaš ih iz ruku neprijateljskih’. Neka žrtva svih svetih srijemskih mučenika, zajedno sa svetim Dimitrijem, koji su mnogo pretrpjeli i ušli u slavu, donese plodove da se neprestano rađaju novi i čvrsti sljedbenici Kristovi i krštenjem, i krizmom, i vjenčanjem. Neka žrtva njihova donese plodove i odvažnosti ići na svetu Misu, pohađati vjersku pouku, u što većem broju sudjelovati u susretima na koje budemo pozvani, iz svih staleža i svakog uzrasta – zaključio je mons. Đuro Gašparović.

Župnik mons. Eduard Španović na kraju misnoga slavlja zahvalio je svima koji su sudjelovali u organizaciji, a posebno zboru pod ravnanjem s. Cecilijie Tomkić. Podsjetio je okupljene i Bogu zahvalio za pokojnog svećenika Mitra Dragutinca, koji je o srijemskim mučenicima, posebno o sv. Dimitriju otkrio mnogo nepoznatih podataka, među kojima je i to da je ovaj svetac porijeklom Srijemac, a ne Solunac, kako se mislilo.

Mitar Dragutinac po rođenju je bio iz Srijemske Mitrovice, te je upravo svojim pisanjem ostavio veliki trag u povijesti Crkve, a osobito povijesti Srijema i Srijemske biskupije.

Ove godine, zbog epidemioloških uvjeta, izostalo je druženje nakon misnoga slavlja.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: