Proslava Blagovijesti u sjemeništu na zagrebačkoj Šalati

Proslava Blagovijesti u sjemeništu na zagrebačkoj Šalati

Svečarski dan u sjemeništu započeo je jutarnjom molitvom časoslova naroda Božjega, a nastavio se misnim slavljem koje je predslavio negdašnji sjemeništarac, vlč. Mislav Dabac

Autor
Laudato / J.J.
Fotograf
Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu
Objavljeno:
 
25.03.2023 14:39

Svečanim euharistijskim slavljem koje je predslavio negdašnji sjemeništarac, vlč. Mislav Dabac, župni vikar katedralne Župe sv. Terezije Avilske u Bjelovaru, u svečanoj sjemenišnoj dvorani na zagrebačkoj Šalati proslavljena je svetkovina Navještenja Gospodinova, Blagovijesti.

Treba istaknuti da se sjemenišna kapela s titularom Navještenja nalazi unutar južne zgrade zapadnog paviljona sjemenišnog kompleksa koji se trenutačno nalazi u fazi opsežne konstrukcijske obnove, tako da u njoj, zasad, nije moguće vršiti liturgijske obrede i čine, stoga je vodstvo Sjemeništa misna slavlja od početka pastoralne godine 2022./23. preselilo u prostor prizemlja sjeverne zgrade zapadnog paviljona istoimenog kompleksa, u kojem je i održana proslava suzaštitnice "sjemeništa malenih".

Vlč. Dabac rado se odazvao pozivu prečasnog rektora da o ovoj svetkovini pohodi šalatsku zajednicu te uz prigodnu homiliju i posvjedoči sjemeništarcima o svom svećeničkom putu. Za svećenika Bjelovarsko-križevačke biskupije zaređen je 2022. godine, a od te je godine u službi župnog vikara u katedralnoj župi u Bjelovaru.

Svečarski dan u sjemeništu započeo je jutarnjom molitvom Časoslova naroda Božjega, a nastavio se koncelebriranim misnim slavljem na kojem su sudjelovali i rektor sjemeništa, preč. Matija Pavlakoviće te sjemenišni duhovnik, vlč. Luka Premelč.

U svojoj propovijedi vlč. Dabac osvrnuo se svoj svećenički put u kojem su šalatsko sjemenište i njegov boravak u njemu imali presudnu ulogu za odabir njegova budućeg poziva.

''Ovom prilikom želim zahvaliti svim poglavarima ove drevne institucije na svemu što su za mene učinili, a u misli mi sada dolaze i riječi koje nam je tadašnji duhovnik često znao spominjati, a glase: 'Tko Mariju ljubi, taj se ne gubi!' Dragi dečki, očito je baš Providnost htjela da danas budem dionik ovoga slavlja zajedno s vama i da vam posvjedočim kako je lijepo živjeti radost svećeništva – vama koji se na taj život ovdje pripremate'', zaključio je u uvodu propovjednik.

Naglasio je kako "Marija postaje svima nama uzorom pravog vjernika i pokazuje nam kako mi trebamo na ispravan način graditi svoj odnos s Bogom. 

''Marija, kao što smo čuli, odazvala se Božjem pozivu koji joj je upućen. Tako ste i vi primili Božji poziv i odazvali ste se, i vjerujem da ste zato danas ovdje. Ne će uvijek biti lako ići ovim putem koji ste odabrali, ali je prije svega lijep ovaj put ukoliko se prepustimo u Božje ruke. (…) Potičem vas da, prije nego što se odlučite bilo za svećenički bilo za obiteljski poziv, da dođete ovamo u ovaj molitveni prostor i na koljenima promišljate o svom pozivu te zajedno s Kristom donesete odluku i nakon toga ju živite punim srcem na onaj isti način kao što je to učinila Blažena Djevica Marija i mnogi drugi svetci. Neka Bog u vama i s vama učini naše društvo i Crkvu boljim mjestom za život!'' zaključio je vlč. Dabac.

Šalatska sjemenišna zajednica odazvala se i pozivu pape Franje koji je na kraju opće audijencije 22. ožujka podsjetio na svoj povijesni prošlogodišnji čin posvete Crkve i čovječanstva Bezgrješnom Srcu Marijinu o svetkovini Blagovijesti, stoga su šalatski sjemeništarci i odgojitelji, ponukani željom Svetog Oca, pri kraju misnog slavlja obnovili čin posvete Blaženoj Djevici Mariji, posebno moleći za mir i prestanak rata u Ukrajini.

Na koncu misnog slavlja rektor Pavlaković zahvalio je vlč. Mislavu na spremnosti i odazivu uručivši mu prigodni poklon te mu je preporučio čitavu sjemenišnu zajednicu u molitvu kako bi se u budućnosti povjereni mladići ostvarili kao dobri ljudi i kršćani, a ako je volja Božja, i sveti svećenici.

Ljepoti euharistijskog slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem, a pjevanje su posebno uveličali ostali članovi sjemenišne zajednice. Po završetku slavlja nastavilo se druženje odgojitelja, sjemeništaraca i gostujućeg propovjednika u sjemenišnoj blagovaonici.
 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: