Proslava sv. Kuzme i Damjana na Lastovu

Proslava sv. Kuzme i Damjana na Lastovu

Župa svetih Kuzme i Damjana na Lastovu svečano je u nedjelju 26. rujna proslavila svoje nebeske zaštitnice, a misno slavlje predslavio je fra Miljenko Vrabec, kapucin iz Svetišta Gospe od Milosrđa u Dubrovniku.

Autor
Hina/IKA/Laudato/F.P.
Fotograf
Angelina Tadić
Objavljeno:
 
27.09.2021 17:29

 

Prema starom običaju ulazna procesija krenula je iz župne kuće prema župnoj crkvi sv. Kuzme i Damjana, gdje je predvoditelj slavlja započeo misno slavlje i pozdravio okupljeni narod. Nakon toga uslijedila je procesija oko matice s relikvijarima sv. Kuzme i Damjana, koji su ove godine zasjali u novom sjaju, jer su bili na obnovi.

Predvoditelj Vrabec propovijed je započeo priznanjem da o svetima Kuzmi i Damjanu nije ništa znao dok ga župnik nije pozvao na Lastovo da predslavi Misu na ovu svetkovinu. Govoreći o životu lastovskih zaštitnika, rekao je kako su svojim djelovanjem, odnosno liječenjem koje nisu naplaćivali, evangelizirali narod i, liječeći tijelo, liječili su i duše onih koji su im dolazili. Propovjednik je kroz priču povezao sv. Dujma, zaštitnika Splita, i prve kršćane iz Solina koji su prema predaji došli na Lastovo i osnovali prvu kršćansku zajednicu na otoku sa sv. Kuzmom i Damjanom. Na samom kraju propovijedi propovjednik je sve pozvao da im primjer svetih Kuzme i Damjana uvijek bude ispred očiju u ovom suvremenom svijetu i da budu svjesni svoje prošlosti, ali da s vjerom gledaju u budućnost.

Pred završetak misnog slavlja župnik, don Tonći Ante Prizmić, zahvalio je predvoditelju slavlja Vrabecu na dolasku i predvođenju slavlja na Lastovu. Pozdravio je i predstavnike civilnih vlasti na čelu sa županom te im čestitao Dan Općine. Završio je zaželjevši svima onima koji nose ime lastovskih svetaca sretan i blagoslovljen imendan i čestitavši svim župljanima svetkovinu sv. Kuzme i Damjana.

Poslije misnog slavlja uslijedilo je prigodno čašćenje u trijemu, uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Svetkovina sv. Kuzme i Damjana na Lastovu slavi se kao i Dan Općine Lastovo, pa je zbog toga ujutro održano polaganje vijenaca na mjesnom groblju ispred križa pokraj crkve Sv. Marije u Polju. Nakon toga uslijedila je svečana sjednica općinskog vijeća Općine Lastovo, na kojoj se vijećnicima i prisutnima prigodno obratio, među ostalima, i mjesni župnik Prizmić.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno