Proslava sv. Terezije u Karmelu sv. Josipa

Proslava sv. Terezije u Karmelu sv. Josipa

“Izdignimo se i mi iz mlakosti i pustimo Bogu da uzme ono s čime se borimo. Jer Isus ne gleda ono što je bilo jučer, nego ono što ćemo biti sutra.“

Autor
s. M. Teodora Lešić/Laudato/T.M
Fotograf
Josipa Hrehorović
Objavljeno:
 
16.10.2024 11:05

Svetkovina sv. Terezije od Isusa, crkvene naučiteljice i obnoviteljice Karmelskog Reda, svečano je proslavljena u utorak, 15. listopada, u Karmelu svetog Josipa. Euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Matej Glavica, župnik župe sv. Petra i Pavla ap. iz Osijeka, u koncelebraciji s vlč. Stjepanom Matezovićem, duhovnikom Bogoslovnog Sjemeništa u Đakovu, vlč. Nikicom Bošnjakovićem, župnikom u Šidu, vlč. Danielom Katačićem, župnikom u Đurđinu, te uz asistenciju četvorice đakovačkih bogoslova.

Misnom slavlju prethodila je pjevana Večernja i molitva litanija u čast svete Terezije od Isusa. Mnogi su iskoristili priliku za ispovijed, a mjesni župnik vlč. Miro Tomas ostao je na raspolaganju za ispovijed i za vrijeme mise.

U svojoj nadahnutoj homiliji, vlč. Glavica približio je vjernicima lik Samarijanke iz Evanđelja, koja sreće Isusa kod zdenca, povezujući njezin lik s likom sv. Terezije od Isusa te sa svakim čovjekom u njegovoj životnoj situaciji. Ni Samarijanka ni sv. Terezija nisu bile zadovoljne svojom životnom situacijom i htjele su se promijeniti, no nije im išlo. Samarijanka je bila javna grešnica, a Terezija je 18 godina živjela u samostanu mlako, osrednje i površno. „Žena sreće Isusa kod zdenca umornog, a Terezija se sreće s likom izranjenog Isusa. U tim susretima događa se promjena. Bog nas želi imati za sebe i uza se. Izdignimo se i mi iz mlakosti i pustimo Bogu da uzme ono s čime se borimo. Jer Isus ne gleda ono što je bilo jučer, nego ono što ćemo biti sutra.“

Troje hodočasnika obuklo je karmelski škapular. Mnogi su upisali svoje nakane u bilježnicu kod ulaznih vrata kapele, znajući da će sestre za njih moliti, a za uspomenu su ponijeli nešto od rukotvorina sestara.

Dan uoči svetkovine, dugogodišnji vjerni misnik zajednice, vlč. Stjepan Maroslavac, predstavio je svoje novo izdanje Litanijar 4, koje je ovih dana izašlo iz tiska. Litanijar je plod višegodišnjeg rada, a sestre su molitvom pratile njegov nastanak. Uz želju da jednog dana Litanijar doživi i svoje peto izdanje, susret je završio blagoslovom i podjelom prigodnih krunica, također rukotvorinom vlč. Stjepana.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: