Proslava svetkovine svetog Mihovila u Šibeniku

Proslava svetkovine svetog Mihovila u Šibeniku

Proslava Sv. Mihovila arhanđela, zaštitnika grada Šibenika i Šibenske biskupije, otvorena je jučer Službom svjetla i pjevanim Povečerjem u katedrali Sv. Jakova.

Autor
Laudato/M.D.
Fotograf
Ika
Objavljeno:
 
29.09.2020 12:08

Proslava Sv. Mihovila arkanđela, zaštitnika grada Šibenika i Šibenske biskupije, otvorena je jučer Službom svjetla i pjevanim Povečerjem u katedrali Sv. Jakova. Obrede je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić, izvijestila je IKA.

Na slavlju su sudjelovali: splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić; nadbiskup koadjutor Dražen Kutleša; biskupi dubrovački Mate Uzinić,  mostarsko-duvanjski Petar Palić, pomoćni zagrebački Mijo Gorski i umirovljeni šibenski Ante Ivas.

Nakon prinosa srebrenog lika svetog Mihovila i Službe riječi prigodnu homiliju imao je gvardijan samostana svetog Frane i rektor Nacionalnog svetišta svetog Nikole Tavelića, fra Ivan Bradarić.

– Arkanđeli u svome imenu imaju onaj dodatak 'el' što znači Bog. To nas dovodi do one druge dimenzije: oni donose od Božjega života nama ljudima. Otvaraju nebo, silaze i uzlaze da nam vijest donesu, da nas ohrabre, da nas zaštite, da nam pomognu. Oni nas podsjećaju kako smo i mi pozvani da stojimo pred Bogom. To nam je zajednički identitet i zvanje – kazao je fra Ivan.

Ime svetog Mihaela u Dalmaciji preimenovano je u Mihovil, pa je tako nestalo ono 'EL', Bog, kazao je rektor Bradrarić.

– Eto, slično kao i u našeg šibenskog svetca, čiju pedesetu obljetnicu proglašenja svetim slavimo ove godine, dogodila se, slučajna ili namjerna, zamjena tih vokala. 'TavIL' u 'TavEL'. Pa u slučaju našega Nikole, moram priznati i nije tako loše. Dobio je Nikola tako u svoje ime 'EL', Boga. Primio je Boga i Božji život u svoj život. Ili, kako kaže jedna pjesma njemu u čast: 'Volio je život i Ti si mu ga dao' – rekao je rektor Tavelić.

Fra Ivan je kazao kako je najsigurniji i najkraći put do Boga po onima koji vazda lice Božje gledaju. A gledaju oni i naše lice i žele ga sačuvati čistim i dostojnim gledanja Boga.

– Postoji nebeska radost, osjećaj da je nebo domovina naše duše. Takav osjećaj nebeske radosti postiže se promatranjem Boga licem u lice, jer je On potpuna savršenost svih stvari, te se makar nešto od toga može, i nužno treba, odražavati na zemlji. To je ono što nam danas toliko nedostaje: ne postoji zamisao o nebeskoj radosti; a, bez zamisli o nebeskoj radosti nema ni žudnje za nebom, te se ljudi valjaju u hlapljenju isključivo za ovozemaljskim dobrima.  Upravo nam to nedostaje: nebeska radost i pogled u nebo. I upravo to anđeli mogu postići za nas; oni, koji su preplavljeni tom radošću te ju, svako toliko, prenose svetima. Zamolimo stoga anđele neka nam podare tu čežnju za nebeskim stvarima, kojom su oni sami preplavljeni. To je sjajna nakana, koju valja nadodati o blagdanu svetoga Mihaela Arkanđela – poručio je između ostaloga Bradarić.

Nakon homilije, stotinjak djece, katoličkih skauta koji djeluju u župama Vodice, Njivice i Katedrala položili su prisegu. Njih stotinjak obećali su vjernost Bogu, Crkvi i domovini. Po završetku slavlja održan je prigodni koncert Sv. Mihovilu u čast. Mješoviti katedralni zbor šibenske prvostolnice izveo je ruski napjev 'Veliča', djela Palestrine, Kuničića, Klobučara, Rheinbergera, Schnabela te na kraju 'Himnu sv. Mihovila' Šime Marovića. Zborom je ravnala prof. Jelena Mikulandra uz orguljašku pratnju Nikole Lovrića Caparina, a solirala je Filipa Lovrić Caparin.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: