Proslavljen Dan KBF-a u Đakovu

Proslavljen Dan KBF-a u Đakovu

Prigodnom svečanošću proslavljen je Dan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu.

Autor
Laudato / J.J.
Fotograf
KBFTV
Objavljeno:
 
08.11.2022 16:23

 

Proslava je započela svetom Misom u katedrali koju je predslavio mons. Ivan Ćurić, pomoćni biskup đakovačko-osječki. U svojoj homiliji istaknuo je kako su svi zahtjevi i sva jasnoća u osobi Isusa Krista posvjedočeni primjerom njegovih djela.

''Upravo se u tome krije jezgra naše vjere i u njoj se treba ogledati svaki naš korak, svako djelo i svaki pothvat što ga poduzimamo na putu svoje osobne vjere i na planu poslanja Crkve'', kazao je mons. Ćurić, dodajući kako su pred svima nama nova vremena i mogućnosti, kao i nove potrebe i izazovi, jer upravo se u krilu teologa oblikuju i pripravljaju novi naraštaji u sve zahtjevnijim ulogama i službama budućih vjerovjesnika Kristova evanđelja. 

Svečanost je nastavljena u Dvorani biskupa Antuna Mandića na Fakultetu.

Pozdravnu riječ uputio je prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a zatim se obratio prof. dr. sc. Ivica Raguž, v. d. dekana KBF-a u Đakovu. 

Kazao je kako je Heidegger negdje napisao da se filozofi pozdravljaju tako što postavlju pitanja jedni drugima. Teolozi pak, dodao je, pozdravljaju jedni druge tako što im žele zdravlje tijela, duše, ali i zdravlje u vječnom životu.

''Naš Fakultet sveukupno ima 76 studenata i taj broj konstantno opada, i to se vidi bez neke pretjerane analize. Stado je malo, ne znamo zašto, možda zbog demografije, možda zbog rasta bezboštva u Europi i u nas, ali možda i zbog našega sporog djelovanja. Mi teolozi moramo djelovati silovito i snažno, jer znamo da Bog uzima slabe kako bi posramio jake. Bitno je djelovati i kvalitetno raditi, neovisno o tome hoćemo li imati malo ili veliko stado studenata. Jer malo gnojiva nužno je za plodnost velike njive društva, pa tako i Sveučilišta'', zaključio je dekan. 

Nakon pozdravnih govora i prigodno upućenih riječi, studentski pjevački zbor KBF-a u Đakovu izveo je pjesme "Laudate Dominum" i "Dona nobis pacem", a potom je uslijedilo prigodno predavanje pod nazivom: "Razumiješ li ono što čitaš? (usp. Dj 8,30) – važnost razumijevanja biblijskog govora'', koje je održao dr. sc. Ivan Benaković. 

U sklopu proslave održana je i promocija magistara i magistrica teologije te diplomiranih teologa, a dodijeljene su i nagrade i zahvalnice. Dekanova nagrada za postignut najbolji prosjek ocjena otišla je u ruke:

studentu II. godine, Valentinu Kujundžiću, za najbolji ostvareni prosjek ocjena na I. godini studija,

studentici III. godine, Mariji Dragomirović, i studentu III. godine, Luki Maroševiću, koji su imali identičan prosjek ocjena na II. godini studija,

studentici IV. godine,  Luciji Tici, za najbolje ostvaren prosjek ocjena na III. godini studija,

studentici V. godine, Kseniji Gaćarić, za ostvaren najbolji prosjek ocjena na IV. godini studija,

te studentu Vladimiru Sabi – za najbolje ostvareni prosjek ocjena na V. godini studija.

Đakon Vladimir Sabo dobio je nagradu za najbolji diplomski rad u akademskoj godini 2021./2022., pod nazivom: "Egzorcizam u kontekstu identiteta kršćanstva''.

Posebna zahvalnica upućena je akademiku Stjepanu Damjanoviću, kao darovatelju svoje velike i bogate knjižnice, Središnjoj fakultetskoj i nadbiskupijskoj knjižnici u Đakovu. Dosad je pristiglo više od 3000 knjiga, a stići će ih još toliko. 

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: