Proslavljen Papin dan

Proslavljen Papin dan

Svečanim misnim slavljem koje je u ponedjeljak 13. ožujka 2023. predslavio pomoćni zagrebački biskup, mons. Ivan Šaško, u bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca, proslavljen je Papin dan.

Autor
TUZN/Laudato/F.P.
Fotograf
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Objavljeno:
 
14.03.2023 09:20

 

Na misnom slavlju koncelebrirali su mons. Alfred Rayan D'Souza, tajnik Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj; preč. Željko Faltak, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu; preč. Ivan Lukić, ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta; preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu; vlč. Josip Đurin i vlč. Toni Potrebić, odgojitelji u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu te vlč. Ivan Grbešić i vlč. Anto Pavlović, duhovnici u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu.

U uvodnim riječima biskup Šaško istaknuo je da se slavljem Papina dana "vraćamo unatrag, ali očima vjere gledamo buduće, dok spomen-činom živimo darovanu vječnost, razmatrajući ljepotu otajstva Crkve, čudesnu Božju prisutnost u petrovskoj službi, i molimo za Svetoga Oca, za sve vjernike i za cijeli svijet. I sam Papa svoj pontifikat smješta u napetost vremena, između jučerašnjega i sutrašnjega".

Biskup Šaško u svojoj homiliji istaknuo je da je "papa Franjo u deset godina svoga pontifikata protumačio skoro sva liturgijska čitanja, jer su nam poznate i ostale su zapisane i njegove svagdanje homilije, 'jutarnja razmatranja' u slavljima Euharistije u kapeli Doma sv. Marte" te je nadodao kako je to jedna od posebnosti njegove papinske službe.

Osvrćući se na Evanđelje dana, biskup Šaško istaknuo je da ih je Papa protumačio u dva navrata te da "u njima naglašava da Božje spasenje ne dolazi od velikih, nego od jednostavnih stvari; ne od moći i bogatstva, nego od malenosti. I on primjećuje da je ključna riječ za razumijevanje upravo ljutnja; on kaže: ljutnja iz oholosti, preziranja, što vodi u nasilje! Grješna ljutnja je stav oholih koji u sebi nose duhovno siromaštvo. Jednostavnost i malenost to je prorok tražio od Naamana; to je Isus tražio od svojih sunarodnjaka. U tome pronalazimo razlog osporavanja Isusa i razlog nasilja koje se sve više oblikovalo prema Njemu. Zbog toga je Isus govorio: 'Blago onom tko se ne sablazni zbog mene'' (Mt 11,6; usp. Lk 7,23).

Papin dan nije slavlje koje bi u središtu imalo jednu osobu, nego je u središtu Krist Gospodin, Njegova Crkva i u njoj važna služba Petrova nasljednika. Ta pak služba uvijek sa sobom nosi snagu proroštva. Svaki papa u svome pontifikatu ističe pojedine naglaske koji su važni za život Crkve. Ovo nije poglavito dan propitivanja, nego osluškivanja. I ne treba se usredotočiti na pojedine izreke i događaje, da ne bismo previdjeli cjelinu. Nedvojbeno je da papa Franjo ističe znakove, svojim riječima i svojim djelima. Neki od njih imaju odliku proroštva, dok traži putove i otvara obzore. I on sam propituje, razlučuje svoje pristupe", naglasio je biskup Šaško i nastavio: "I mi smo kao hrvatski vjernici pred određenim postupcima izazvani kušnjama nerazumijevanja, nesigurnosti, a možemo susresti i negodovanja, pa i ljutnju vjernika. U svemu je važno gajiti pouzdanje u Gospodina i poniznost, moleći za svjetlo i snagu Duha svakoj službi, a osobito papinskoj. Ako nešto treba i trpjeti, trpimo iz ljubavi. To je dobro za naš rast, ako ostanemo dovoljno ponizni. Jer taj stav pročišćuje, daje sjaj licu naše Crkve i u konačnici raduje!"

Na kraju homilije propovjednik je istaknuo da "ne možemo ne naviještati Radosnu vijest. Već svojom prisutnošću, kao vjernici, nosimo poruku i postajemo osporavanim znakom. Da bismo to mogli biti na plodonosan način, trebamo slušati Božju riječ u iskrenoj otvorenosti; dopustiti joj da dodirne naše živote, da nas potiče i pokreće. Ako ne slušamo tu Riječ, oslanjat ćemo se na nešto drugo i propovijedati sebe. A to je put lažnih proroka. Proroci nas uče da Bog ne traži ljude bez mane i grijeha, nego ljude koji nose čežnju za puninom života, za radošću bližnjih, za rastom prema vječnosti. Traži ljude koji prihvaćaju Božju ljubav i spasenje u Kristu. Poput Isusovih učenika, a učenici nisu nad Učiteljem, trebamo računati s odbijanjem, ljutnjom protiv istine, ljepote i dobra, s kušnjama i razočaranjima. To je život proroka, ali zapravo ništa prema ljepoti zajedništva s Bogom".

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: