Prvi akademski dan na HKS-ovu studiju medicine

Prvi akademski dan na HKS-ovu studiju medicine

Na početku nastave za prvu generaciju studenata na Medicinskom fakultetu Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u akademskoj godini 2021./2022., u ponedjeljak 27. rujna slavljena je Misa te je održan svečani akademski čin.

Autor
Hina/IKA/Laudato/F.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
27.09.2021 15:32

 

Prvi akademski dan započeo je slavljem Mise u sveučilišnoj kapelici. Nakon slavlja studenti su se susreli s dekanom, prof. dr. sc. Daliborom Karlovićem i nastavnicima koji su im zaželjeli dobrodošlicu i uveli ih u prvu godinu studija medicine, prenosi IKA.

Uslijedio je svečani akademski čin u Velikoj dvorani HKS-a, na kojem su, među ostalima, sudjelovali veliki kancelar HKS-a, zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić; rektor HKS-a, dr. sc. vlč. Željko Tanjić; dekan, prof. dr. Karlović; ministar zdravstva, dr. sc. Vili Beroš te državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Ivica Šušak.

Na početku je molitvu predvodio sveučilišni kapelan, vlč. Marko Čolić. Nakon što je izvedena himna Republike Hrvatske, kardinal Bozanić uputio je pozdravni govor.

'Hrvatsko katoličko sveučilište u svome razvoju ne pokazuje silovitost, nametanje, nego duh sjemena, kvasca, zrake evanđeoskog svjetla. I sada je potrebno čuvati duh poniznosti i evanđeoske malenosti. Kad osjetimo da smo dionici rasta, posebno tada treba paziti da ne podlegnemo kušnji uznositosti i umišljenosti', istaknuo je.

Rekao je da 'jedno od zanimanja koje je od najranijih vremena isticano i kao zvanje jest ono koje se tiče medicinske struke, liječnika, medicinskih sestara i tehničara. Kao takvo, ono je itekako blisko pozivu katoličkoga sveučilišta, kako zbog obilježja univerzalnosti, 'katolištva', tako i zbog brižnosti usmjerene prema čovjeku i stvorenomu svijetu.'

'Pred nama je primjer naš Spasitelj Isus Krist, liječnik duše i tijela. Fakultet medicine na ovome Sveučilištu ne može zanemariti ključnu usmjerenost koja je kršćanski solidarna, empatična sa svima koji trpe, te im pomoći da osjete blizinu čovjeka i ljubav povezanu sa znanjem, kako bi se otkrivao dublji smisao zdravlja i bolesti', naglasio je kardinal Bozanić.

Na kraju je upozorio 'da se medicina danas, u kontekstu odnosa prema religijskim temama, može naći u opasnosti pokušaja da zamijeni religiju. Svako apsolutiziranje zdravlja, bez suočavanja s istinom o stvorenosti čovjeka i o njegovoj usmjerenosti prema vječnosti, može odvratiti pogled od onoga što koristi znanstvenomu napretku i zdravomu društvu. U tome smislu kršćanstvo svojim antropološkim postavkama i svjedočenjem otajstva Ljubavi po trpljenju i uskrsnuću, po Kristovu milosrđu, ništa ne oduzima odgoju, obrazovanju i znanosti, a svakako može pridonijeti promicanju kulture i civilizacije ljubavi, tako potrebne u suvremenim izazovima u Hrvatskoj, ali i diljem svijeta.'

Rektor Tanjić u svom je pozdravnom govoru zahvalio svima koji su sudjelovali u osnivanju i postavljanju studija medicine.

U prvu godinu novog studija upisano je četrdesetak studenata.

Nakon svečanosti, kardinal Bozanić predstavnicima medija rekao je da je put do početka studija medicine na HKS-u dugo pripreman, planiran i sanjan. 'Na kraju vidimo da se san ostvaruje. Na početku smo – početak nije kraj – ali bez početka ne može se ići dalje. Smatram da je ovo jedan novi korak, ne samo za HKS, za Katoličku Crkvu u Hrvatskoj, nego općenito za hrvatsko društvo. Unosimo u hrvatsko društvo nešto novo – doprinos koji će pomoći svima, u prvom redu na zdravstvenom području, ali i na opće-kulturnom području'. O poteškoćama koje je trebalo svladati pri pripremi i organizaciji novog studija, rekao je da ondje 'gdje su žrtve, tu su jači plodovi. Najveća žrtva bila je na križu, a upravo s križa su izašli najveći plodovi'.

Na pitanje novinara kardinal se osvrnuo i na trenutačnu situaciju, tj. stav Crkve o cijepljenju. 'Znate stav Svetoga Oca koji je otvoren svakom medicinskom pronalasku i medicinskoj pomoći', ustvrdio je. Dodao je da je potrebno imati 'povjerenje u medicinu'.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: