Raspjevani prosinac na Svetom Duhu

Raspjevani prosinac na Svetom Duhu

Od proglašenja manjom bazilikom, u prosincu 2022. godine, Sveti Duh je posebno traženo mjesto za koncerte tradicionalne i suvremene duhovne te klasične sakralne glazbe. 

Autor
Bazilika sv. Antuna Padovanskog u Zagrebu/Laudato/F.P.
Fotograf
Vlado Badrov
Objavljeno:
 
22.12.2023 09:15

 

U prosincu ove godine u bazilici svetog Antuna održana su tri koncerta.

Koncert Adventsko-božićna glazbena priča u izvedbi Muškog pjevačkog zbora Splitski liječnici pjevači, Zbora 'Zagrebački liječnici pjevači' i Akademskog zbora 'Vladimir Prelog', održao se 15. prosinca te je bio svojom raznolikošću programa poseban i drugačiji. Pjevalo se na hrvatskom, latinskom, talijanskom, engleskom, jezikom zulu plemena... Jezici su bili različiti, ali govorili su univerzalnim jezikom koji svi razumijemo, a to je glazba. Koncert je održan u sklopu manifestacije 'Advent u Zagrebu', u organizaciji Udruge za kulturu Musica nota koja promiče slobodno kreativno i umjetničko izražavanje. Ovo je druga godina suradnje i nadamo se da će ih biti još mnogo.

U ponedjeljak, 18. prosinca, koncert je održao Mješoviti pjevački zbor KUD-a 'INA'. Zbor je osnovan 1976. godine. Nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu (Italija, Češka, Slovačka, Slovenija, Kanada, Poljska, Austrija, Mađarska, Francuska, Srbija, BiH, Sjeverna Makedonija, Latvija...), samostalno i u suradnji s profesionalnim ansamblima (Zagrebačka filharmonija, Hrvatski komorni orkestar, Gudački komorni orkestar iz Českog Krumlova, sastav Flamenco Company svjetski poznatog španjolskog gitarista i skladatelja Paca Peñe, i dr.). Repertoar Zbora čine duhovne skladbe, zborske obrade hrvatskog i svjetskog folklora, a često se izvode i obrade zabavnoglazbenih evergreena. Posebno atraktivan je božićni program. Od dolaska sadašnjeg dirigenta Bojana Pogrmilovića 1988., zbor je izveo više od 300 naslova, od čega četrdesetak višestavačnih djela. Radosno iščekivanje Isusova rođenja uljepšali su nam koncertom biranih narodnih božićnih pjesama iz Hrvatske, Europe, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike pod nazivom 'Božićno putovanje svijetom'.

Glazbeni prosinac na Svetom Duhu završili smo, sada već tradicionalnim, božićnim koncertom ansambla LADO u srijedu 20. prosinca, ove godine, pod nazivom Skupno, braćo, zapjevajmo koji se ujedno i snima te u božićnom vremenu prenosi na Hrvatskoj radioteleviziji.

Ulaz na sve koncerte je bio slobodan te su svi bili lijepo posjećeni. Vjerujemo da se vidimo i dogodine, a svima koji su koncerte omogućili, svojim posredovanjem, donacijom za orgulje, izvedbom i prisutnošću, velika hvala!

Podsjećamo da upite za koncerte u našoj bazilici u korizmi i uskrsnom vremenu primamo zaključno s 1. veljače, zbog organizacijskih razloga.
 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: