Redoviti polugodišnji sastanak Vlade RH i Hrvatske biskupske konferencije

Redoviti polugodišnji sastanak Vlade RH i Hrvatske biskupske konferencije

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima s članovima Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije. 

Autor
PRESS VLADA RH/Laudato/G.O.
Fotograf
PRESS VLADA RH
Objavljeno:
 
29.11.2022 16:50
Audio zapis članka

 

Na redovitom polugodišnjem sastanku nastavljen je redovit dijalog Vlade i Hrvatske biskupske konferencije o brojnim zajedničkim kao i općedruštvenim temama, s posebnim naglaskom na mjere i aktivnosti koje se poduzimaju za očuvanje standarda života hrvatskih građana i obitelji u okolnostima krize i inflatornih pritisaka.

Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je da je paket mjera Vlade sveobuhvatan i pravedan te usmjeren na ublažavanje posljedica energetske krize, uključujući porezna rasterećenja, subvencioniranje struje, plina i goriva i socijalna davanja. Izvijestio je i o nastavku rasta minimalne plaće, rastu mirovina i socijalnih naknada, kao i o ostalim mjerama kojima se nastoji pomoći najugroženijima u društvu te spriječiti socijalnu frakturu u kriznim uvjetima. 

Predstavnici HBK-a sa svoje su strane izvijestili o aktivnostima koje provodi Hrvatski Caritas u zajedništvu s biskupijskim i župnim Caritasima u pomaganju najpotrebitijima kroz pomoć u hrani, higijenskim i ostalim potrepštinama, pružanju mjera socijalne skrbi i osiguranju stipendija za učenike i studente slabijeg imovinskog stanja. Uz to, naglašeno je da se putem Caritasa pomaže brojnim žrtvama potresa te ukrajinskim izbjeglicama kao i građanima Ukrajine koji nisu izbjegli.

Na sastanku se razgovaralo o statusu katoličkih škola u Hrvatskoj, kao i o njihovu djelovanju, u skladu s Ugovorom između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture te provedbenog Ugovora između HBK-a i Vlade RH o katoličkim osnovnim i srednjim školama. 

Razmotren je tijek obnove sakralnih objekata nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa, koja se dijelom financira sredstvima državnog proračuna, a dijelom sredstvima Fonda solidarnosti EU-a.

Biskupima su predstavljene planirane izmjene Zakona o trgovini i reguliranje rada nedjeljom, što je ocijenjeno kao važan iskorak, osobito u pogledu jačanja obiteljskog zajedništva i omogućavanja radnicima da nedjeljom provedu vrijeme sa svojim obiteljima. Također, pozdravljena je i najava osiguravanja besplatnog obroka za sve učenike osnovnih škola u cijeloj Hrvatskoj, uz sufinanciranje Vlade. 

Na sastanku su sudjelovali članovi Stalnog vijeća HBK-a: predsjednik HBK-a, splitsko-makarski nadbiskup Dražen Kutleša; potpredsjednik HBK-a, zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić; đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, gospićko senjski biskup Zdenko Križić i vojni ordinarij u RH Jure Bogdan. Uz njih, na sastanku su sudjelovali požeški biskup Antun Škvorčević i generalni tajnik HBK-a, vlč. Krunoslav Novak. Uz predsjednika Vlade bili su ministrica kulture i medija i predsjednica Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Nina Obuljen-Koržinek i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

SABOR_1
 

vlada_2

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: