Redovnica Anastazija Čizmin ponovno izabrana za opaticu benediktinskog samostana u Zadru

Redovnica Anastazija Čizmin ponovno izabrana za opaticu benediktinskog samostana u Zadru

Redovnica Anastazija Čizmin ponovno je izabrana za opaticu ženskog benediktinskog samostana sv. Marije u Zadru. Bit će joj to sedmi mandat opatice u samostanu koji se često naziva 'hrvatskim Montecassinom'. 

Autor
laudato.hr/D.R.
Fotograf
zadarskanadbiskupija.hr
Objavljeno:
 
08.07.2020 16:24

 

Tijekom jučerašnjeg samostanskog kapitula održani su izbori za opaticu kojima je predsjedao mons. Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije u ime zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića. Opatica Čizmin izrazila je da prihvaća ponovni izbor na službu opatice pred mons. Lenkićem te u nazočnosti o. Joze Milanovića, asistenta Federacije benediktinskih koludrica u Hrvatskoj ‘Bl. Alojzija Stepinca’ i benediktinki samostana sv. Marije.

Kako piše Nadbiskupija, redovnica Čizmin obavlja službu opatice navedenog samostana već 36 godina, što je čini najdugovječnijom opaticom u njegovoj tisućljetnoj povijesti.

- Zahvaljujem zajednici benediktinki sv. Marije čije su me koludrice jednoglasno izabrale za ponovnu opaticu našega samostana sv. Marije u Zadru. Time su mi sestre izrazile veliko povjerenje. Vjerujem da će nam zajedno Gospodin dati milost nositi terete našeg života. Molim neka mi pomognu nositi odgovornost te službe kako su mi koludrice i dosada pomagale u upravljanju našim duhovnim i materijalnim dobrima i u svemu što nam je povjereno u izgradnji našeg monaškog svjedočanstva, na dobro Crkve, Zadarske nadbiskupije, hrvatskog naroda i naše domovine za čije potrebe također molimo. Želja mi je da budemo i dalje jednodušni i jednoglasni u zajedničkom hodu prema Vječnosti, kako su koludrice bile jednodušne i u odluci moga ponovnog izbora za opaticu - rekla je Čizmin.

Prema Pravilu Sv. Benedikta, vjeruje se da je opat, odnosno opatica u samostanu Kristov namjesnik. Sv. Benedikt u svom Pravilu navodi koje osobine trebaju krasiti opaticu, odnosno opata: kao učitelj pozvana je voditi više primjerom nego riječima, kao pastir i liječnik treba voditi brigu o onima koji su pogriješili. Opatičino zapovijedanje i poučavanje trebalo bi 'kao kvasac prožeti srca učenika' i ugledati se 'u sveti primjer Dobrog Pastira'.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!