Redovničke svečanosti u Družbi Kćeri Milosrđa

Redovničke svečanosti u Družbi Kćeri Milosrđa

Svečanost je održana u mjestu Prižbi, nedaleko Blata, gdje je 1920. godine došla Marija Petković kao mlada djevojka.

Autor
s. M. Lana Pecotić/Laudato
Fotograf
s. M. Lana Pecotić
Objavljeno:
 
07.08.2020 10:22

 

Na blagdan Preobraženja tri mlade sestre Družbe Kćeri Milosrđa Trećega samostanskog reda sv. Franje, proslavile su svoje doživotne redovničke zavjete, a 7 sestara slavile su 50. obljetnicu redovničkih zavjeta.

Svečanost je održana u mjestu Prižbi, nedaleko Blata, gdje je 1920. godine došla Marija Petković kao mlada djevojka, otvorena Božjoj volji sa svojom prvom suradnicom, da bi se povukla u ovu oazu mira i započela pisati Konstitucije za novu zajednicu.

Svetu Misu predslavio je biskup Mate Uzinić.

Biskup je u svojoj propovijedi istaknuo kako je i sama blaženica, Marija Propetoga, došla na Prižbu da bi bila na osami, da bi bila s Gospodinom, da bi se dogodilo preobraženje u njoj samoj i da bi onda upravo u tim trenutcima pronašla onu pravu radost, radost koja motivira za ići naprijed, za slijediti Gospodina.

- To uvijek znači ići za njim, na križ i preko križa, a zato je ona čeznula za tim da dobije ime Marija Propetoga, što joj je Bog milostivo uslišio - rekao je biskup.

Biskup je kazao da svi mi kao kršćani, osobito posvećene osobe, trebamo biti odraz Gospodnje slave po Duhu Svetome koji nas preobražava i čini iz dana u dan sličnijim Isusu.

- Nismo mi to što jesmo zato što smo zaslužili, mi smo to po milosrđu i zato što smo po milosrđu, a ne po svojim snagama ono nas nosi i zato ne malakšemo. Trebamo se odreći licemjerja i farizeizma, što je Isus najviše napadao za vrijeme zemaljskoga života. Napadao je one koji su govorili jedno, a zapravo su živjeli drugo i nisu na taj način mogli biti odraz one vječnosti o kojoj su govorili i propovijedali. Ako se ičeg trebamo čuvati, onda je to licemjerje - kazao je mons. Uzinić.

Biskup je spomenuo i riječi sv. Ivana Pavla II. koji je rekao da živimo kao Crkva koja je ispod stakla, u kojoj je sve moguće vidjeti bez prikrivanja, otvoreno.

- Zapravo to znači živjeti da se evanđelje vidi u nama, i kako je govorio sv. Franjo, da evanđelje propovijedamo životom, a ako je potrebno i riječima. Trebamo biti već sada oni koji po evanđelju žive, koji ga doista slušaju, i za njim hode, dotaknuti od njegove ljubavi i njegova milosrđa žive konkretno, stvarno ljubav i milosrđe. Tu ljubav i milosrđe treba iskazivati onima koji su daleko i nepoznati, ali prije svega onima s kojima nas je život spojio, počinjući od konkretne i vlastite zajednice u kojoj jesmo i u kojoj smo pozvani živjeti i vršiti svoje poslanje - istaknuo je biskup Mate uznić.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno