S. Manes Puškarić položila doživotne zavjete

S. Manes Puškarić položila doživotne zavjete

Dominikanka, s. Manes Puškarić položila je doživotne zavjete u nedjelju 7. kolovoza, u samostanskoj kapeli u Korčuli na euharistijskom slavlju koje je predslavio dubrovački biskup Roko Glasnović u zajedništvu s đakovačko-osječkim nadbiskupom Đurom Hranićem, šibenskim biskupom Tomislavom Rogićem, umirovljenim biskupom Antom Ivasom, braćom dominikancima i okupljenim svećenicima.

Autor
Hina/IKA/Laudato/F.P.
Fotograf
B. Rudić
Objavljeno:
 
08.08.2022 11:23

 

U slavlju su sudjelovala četvorica biskupa, jer sestre obilježavaju 100. obljetnicu smrti svoga utemeljitelja, dominikanca, fr. Anđela Marije Miškova. Biskupi iz Šibenika prisutni su jer je Miškov rodom iz Zlarina. Đakovačko-osječki nadbiskup nasljednik je biskupa Josipa Jurja Strossmayera koji je bio Miškovov veliki prijatelj i dobročinitelj u gradnji samostana u Korčuli. Bili su nazočni i roditelji s. Manes, sestra s obitelji, dominikanke te prijatelji zajednice, objavljeno je na mrežnoj stranici Dominikanke.org.

Slavlje je počelo ulaznom procesijom i pjesmom ''Divne l’ nade'', koja se uvijek pjeva kod zavjetovanja sestara. Razmišljajući o nedjeljnom Evanđelju, biskup Glasnović u homiliji je povezao poruku Božje riječi i čin zavjetovanja s. Manes. Naglasio je da je ona pozvana poput vjernog upravitelja davati pravi obrok drugima od onoga što je sama primila kao dar. I trebamo biti spremni na Gospodinov dolazak, jer često puta mnogo toga znamo, ali to nam ne će koristiti pri konačnom susretu s Njim jer nismo naučili ljubiti, opraštati, žrtvovati se. Biskup je istaknuo da u teškim situacijama treba pitati Isusa za savjet, jer ljudi ne mogu dati pravi odgovor. Završio je svoj homiliju pjesmom Rajmunda Kuparea:

''Mrtvi mi valovi izbacuju vesla. / Sporo idem uza snagu svu. / A On mirno spava (k’o da ne zna za me) / Ništa za to. On je tu.

Imam vjeru čvrstu da prkosim vjetru / I znam da je Isus meni sklon, / Pa, kad teška vesla iz ruku mi padnu, / Ja ću zaspat, a veslat će On.''

Nakon homilije slijedio je obred zavjetovanja. Crkva prati taj čin predanja zazivom svetaca u litanijama, dok je zavjetovanica prostrta pred oltarom u obliku križa. Zatim je s. Manes izrekla svoje doživotno obećanje Bogu polažući tri zavjeta: posluha, čistoće i siromaštva na ruke vrhovne glavarice, s. Jake Vuco. Sestra prima prsten kao znak vjernosti Zaručniku. Na kraju obreda zavjetovanja vrhovna glavarica izjavljuje ''Da ti je od sada u ovoj obitelji sestara dominikanki s nama sve zajedničko.''

Na završetku euharistijskog slavlja slijedio je svečani ''Tebe Boga hvalimo'' za dar još jednog Bogu posvećenog života i svečani blagoslov. Zatim je srdačnu čestitku uputio biskup Ivas. Istaknuo je kako ga ime s. Manes podsjeća na riječi dvojice učenika na putu u Emaus: ''Ostani s nama, Gospodine'', što na latinskom glasi: ''Mane nobiscum, Domine''. Zaželio je da Gospodin ostane s njom i po njoj među ljudima.

S. Manes Romana Puškarić rođena je 1993. u Ogulinu. Odrasla je u župi Ivana Nepomuka u Vrbovskom. U zajednicu sestara dominikanki stupila je 2013. Sljedeće godine započela je novicijat, a 2016. položila prve zavjete. Diplomirala je na Katedri fundamentalne teologije u Zagrebu 2019. Radi kao vjeroučiteljica u Katoličkoj osnovnoj školi u Šibeniku.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: