Sastanak Vlade RH i Stalnog vijeća HBK-a

Sastanak Vlade RH i Stalnog vijeća HBK-a

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i članovi Vlade održali su redoviti sastanak s članovima Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije, u Banskim dvorima u Zagrebu. Nastavak je to konstruktivnog dijaloga i suradnje Vlade i HBK-a.

Autor
IKA/Laudato
Fotograf
Vlada Republike Hrvatske
Objavljeno:
 
30.11.2023 15:28

 

Na polugodišnjem sastanku izraženo je zadovoljstvo kvalitetnim odnosima Vlade i Katoličke crkve te je nastavljen dijalog Vlade i Hrvatske biskupske konferencije o brojnim zajedničkim temama. Predstavnici Hrvatske biskupske konferencije i Vlade izrazili su zadovoljstvo dogovorom o sklapanju Sporazuma o utvrđivanju sljedništva pravnih osoba Katoličke crkve u Republici Hrvatskoj.

Sudionici sastanka razgovarali su o statusu katoličkih odgojno-obrazovnih ustanova u Hrvatskoj i unaprjeđenju pravnog okvira za njihovo djelovanje. Istaknuta je uspješna suradnja u procesu obnove sakralnih objekata nakon potresa, uz kvalitetno korištenje nacionalnih sredstava i sredstava Fonda solidarnosti EU-a.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je članovima Stalnog vijeća HBK-a mjere Vlade usmjerene na zaustavljanje negativnih demografskih tijekova, dodavši da je prioritet u ovom desetljeću demografska revitalizacija, koja predstavlja strateško pitanje hrvatske budućnosti.

Bilo je govora i o obilježavanju 1100. obljetnice nacionalnih splitskih crkvenih sabora u vrijeme hrvatskoga kralja Tomislava.

Na sastanku su sudjelovali članovi Stalnoga vijeća Hrvatske biskupske konferencije – predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zagrebački nadbiskup, mons. Dražen Kutleša; potpredsjednik Hrvatske biskupske konferencije, đakovačko-osječki nadbiskup, mons. Đuro Hranić; splitsko-makarski nadbiskup, mons. Zdenko Križić; vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, mons. Jure Bogdan i krčki biskup, mons. Ivica Petanjak. Uz njih na sastanku je sudjelovao i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije, vlč. Krunoslav Novak.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministrica kulture i medija i predsjednica Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Nina Obuljen Koržinek, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Sastanak Vlade i HBKhbk 3

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: