Selak Bagarić: 'Zadatak svih nas jest otkriti što djeci treba kako bismo izbjegli veće posljedice'

Selak Bagarić: 'Zadatak svih nas jest otkriti što djeci treba kako bismo izbjegli veće posljedice'

Djeca u Hrvatskoj proživljavala su veće poteškoće od ostale djece u Europi. Naime, osim pandemije proživjela su i dva jaka potresa – u Zagrebu i Sisku – koja su stvorila dodatan osjećaj tjeskobe. 

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
08.04.2021 21:04

 

Godinu dana poslije: rezultati probira mentalnog zdravlja djece u Zagrebu – tema je naše emisije. Naime, istraživanja ukazuju na gotovo udvostručenu pojavu teškoća mentalnog zdravlja djece od početka pandemije. Uz to, prirodne katastrofe povezane su s kroničnom tjeskobom i psihološkim stresom kod djece. Naši gosti su: mag. Ella Selak Bagarić, psihologinja u Poliklinici za zaštitu djece Grada Zagreba i doc. dr. sc. Vjekoslav Jeleč, pročelnik Ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

– Čim je započela epidemija u Hrvatskoj, a onda i nakon potresa, pokušali smo vidjeti što možemo učiniti za našu djecu izvan naše svakodnevnice. Iskustva drugih zemalja pokazala su nam da su djeca u velikom riziku. Znali smo da ćemo imati dodatnu potrebu za stručnu podršku, pa smo napravili plan i program koji provodimo – kazala je na početku Selak Bagarić.

U plan i program uključeno je više od 22 000 djece Grada Zagreba. Odmah su dobili povratnu informaciju kako su djeca i gdje se obratiti za dodatnu podršku i pomoć. Na dispoziciji je bio i cijeli obrazovni sustav.

– Sve to govori da je riječ o velikom angažmanu. U svijetu u kojem se sve naplaćuje treba istaknuti kako smo ovo učinili volonterski. Time želimo vratiti nadu da postoje ljudi koji besplatno žele dati svoj doprinos zajednici. Ovom prilikom želim zahvaliti svima koji su radili na istraživanju – poručio je Jeleč.

Istaknuo je kako su djeca u Hrvatskoj proživljavala veće poteškoće od ostale djece u Europi. Naime, osim pandemije proživjela su i dva jaka potresa – u Zagrebu i Sisku – koja su stvorila dodatan osjećaj tjeskobe. Osim tjeskobe, djeca su proživljavala strah, nesanicu, stres i druge negativne osjećaje. 

– Ovo istraživanje omogućit će nam da se pravilno usmjerimo i učinimo ono što je nužno da zaštitimo najranjiviju populaciju – naglasio je. 

Selak Bagarić izjavila je da svi moraju učiniti što je više moguće kako bi djeca izgubila što manje od svog djetinjstva. Podsjetila je kako su nadležne institucije i prije pandemije ukazivale da su djeca previše na internetu i da postoji niz problema. 

– Našli smo se u situaciji koju smo prije toga željeli izbjeći. Zato je zadatak svih nas, a posebno roditelja, otkriti što našoj djeci treba kako bismo izbjegli veće posljedice do kojih će doći ako budemo pasivni. Kad im na leđa ne stavljamo očekivanja i teške terete, onda će im biti puno lakše – poručila je. 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: