Sestre Služavke Malog Isusa iz Vinkovaca proslavile stotu obljetnicu djelovanja

Sestre Služavke Malog Isusa iz Vinkovaca proslavile stotu obljetnicu djelovanja

Na svečanoj akademiji u novom prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, povodom stotog jubileja, predstavile su Zbornik.

Autor
Laudato
Fotograf
Tihana Papac
Objavljeno:
 
09.09.2023 10:46

Služenje je ključna odrednica stoljetne karizme sestara Služavki Malog Isusa u Vinkovcima, koje su stotu obljetnicu djelovanja obilježile na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije.

Na svečanoj akademiji u novom prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, povodom stotog jubileja, predstavile su Zbornik o kojem su govorili povjesničarka, dr. sc. Agneza Szabo i župnik Župe sv. Euzebija i Poliona, vlč. Florijan Kvetek. Stoljetni suživot s gradom na Bosutu pratila je premijera dokumentarnog filma "Sjaj zvijezde Marijinog doma" redatelja Danijela Crneka.

''Slaviti jubilej znači zahvalno se spomenuti svih onih Božjih dobročinstava koje su sestre proživjele kroz minulo stoljeće. Bilo je to vrijeme žrtvene ljubavi koje ima duhovne plodove koje mi danas i ne vidimo, ali su nepregledno veliko polje'', kazala je provincijska glavarica, s. M. Emanuela Pečnik, koja je sa svojim Služavkama proteklih dana kročila kroz trodnevni duhovni hod pripremajući se za sveto slavlje i uz podršku vrhovne glavarice Družbe, s. Marije Banić.

Mala Gospa, Dijete Isus, služenje malima i malenima, nemoćnima, siromašnima, bolesnima, i tako već 100 godina u Marijinu domu, napose meditativnom kutku grada kojim dominira mir Njezine špilje okružene edenskim cvjetnjakom, voćnjakom, vinogradom, kapelicom, vrtićem. Nakon što je Družbu u Sarajevu osnovao vrhbosanski nadbiskup, dr. Josip Stadler, misionarski naseljavaju i uređuju derutan prostor u Vojarskoj namijenivši ga za sirotište, ubožnicu, konvikt, vrtić.

Mala, ali radišna zajednica koju danas čine s. Marija Kiš, s. Anica Petričević, s. Rebeka Gačić i novopridošla s. Gordana Miškić, povela je svoje sugrađane i štovatelje Majke Božje ususret velikoj obljetnici trodnevnom duhovnom pripremom koju su u vrtu Marijina doma predvodili o. Ilija Sudar, SAC, župnik Župe sv. Vinka Pallottija, vlč. Anđelko Cindori, župnik Župe Gospe Brze Pomoći iz Slavonskoga Broda i župnik Župe sv. Ćirila i Metoda u Vinkovcima, vlč. Mario Brkić, a svečano euharistijsko slavlje na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije predslavio je nadbiskup Đuro Hranić.

U homiliji je, među ostalim, rekao:

''Mi danas ovim euharistijskim slavljem Bogu zahvaljujemo što je on 1923. godine, prije 100 godina, na poziv gradskog poglavarstva Vinkovaca, utemeljio novo mjesto svoga zajedništva s nama ljudima u ovome gradu, osnivanjem ovoga samostana Sestara Služavki Maloga Isusa i dolaskom prvih pet sestara iz Sarajeva u Vinkovce. Zahvaljujemo mu što nam ovim samostanom svjedoči da je trajno s nama, da nas ljubi i što je po sestrama tako snažno i rječito odgovorio na potrebe ovoga grada i ovoga kraja u posljednjih 100 godina. Njihov, nama svima ovdje u Biskupiji, posebice Vinkovčanima i okolici, poznati Marijin dom, riječima Ivana Pavla II., predstavlja duhovno rodoslovlje mnogih Vinkovčana, vinkovačke djece, mladih, ostalih građana, nadasve starijih, bolesnih i siromašnih osoba. Sestre su ovdje uložile puno svoje snage, donijele puno plodova. Danas je dan kada im možemo zahvaljivati i moliti za njihova nova sestarska zvanja kako bi mogle i dalje nastavljati svoje poslanje u ovome gradu i ovoj sredini'', poruka je duhovnog pastira, mons. Hranića.

Puno dobroga utkale su sestre Služavke u identitet toga grada služeći njegovim stanovnicima, posebice osjetivši golgotu komunističkog režima kada im je zabranjen karitativni rad, oduzet prostor, a ostala samo kapelica i kuća na adresi Pavleka Miškine, u kojoj i danas žive. I tada su bile utjeha najranjivijima, premda tiho, ali hrabro ispunjavajući povjereno im poslanje. S Hrvatskim proljećem, obnavljaju karitativni rad 1972., vrtić otvaraju 1979., obnavljaju rad nakon Domovinskog rata 1994. Arhivska građa potvrđuje trpljenje Marijina doma od početaka do devedesetih, dodaje provincijska glavarica. Današnje lice Marijina doma usmjereno je u odgoj djece predškolske dobi u okviru Dječjeg vrtića ''Cvjetnjak''.

''S radošću danas slavimo stoljeće djelovanja naših sestara Služavki Malog Isusa i Marijina doma u Vinkovcima. Prilika je ovo prisjetiti se svih onih trenutaka kada su one bile uz nas, podučavajući nas koliko je važno ljubiti svog bližnjeg, poticale na molitvu, vjeru u bolje sutra pridonoseći miru u našem gradu. Hvala im na svemu tome jer su naša inspiracija i vodilja u vjeri'', rekao je zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić.

Hodeći prema velikom jubileju, posebno su se u svojim molitvama i nakanama sjećale svojih prethodnica, među kojima i nedavno preminule s. Antonije Bajzek, zahvalne za službu i život u Vinkovcima, a kako bi bile na korist čovjeku i Crkvi.

Iako je danas Marijin dom brojčano smanjen, na Malu Gospu slave spomen žrtvene ljubavi, u nadi da Bog koji je bio začetak davne 1923., u svojoj providnosti to sve opet može obnoviti na svoju slavu, poručuju sestre.

One su blagoslov toga grada, samozatajne i nenametljive. Njihova karizma postulat je služenja svakom čovjeku pa svakodnevnim susretima iznova zadivljuju, izazivaju poštovanje i zahvalnost na službi koja im je baš za nas povjerena.

Svečano slavlje upotpunio je pjesmom zbor sestara Služavki Malog Isusa, mališani njihova dječjeg vrtića, vlč. Mario Brkić s autorskom skladbom "Najbolji prijatelj", kao i FA "Lisinski" s "Bunjevačkim plesovima", donoseći tradicijsko ozračje Slavonije i Srijema Vukovarsko-srijemske županije, koju je predstavljao zamjenik župana Franjo Orešković i pročelnik Marko Dikonić.

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: