''Slavljenje Presvetog Trojstva revolucija je u našem načinu života''

''Slavljenje Presvetog Trojstva revolucija je u našem načinu života''

Papa Franjo, u svom obraćanju uz molitvu Angelus, govorio je o Presvetom Trojstvu.

Autor
Laudato/N.M./G.O.
Fotograf
pixabay.com
Objavljeno:
 
12.06.2022 12:47

 

''Draga braćo i sestre, dobar dan i blagoslovljena nedjelja!

 

Danas, na svetkovinu Presvetog Trojstva, Isus nam u Evanđelju predstavlja druge dvije božanske osobe, Oca i Duha Svetoga. O Duhu kaže: "On će mene proslavljati jer će od mojega uzimati i navješćivati vama.'' A zatim glede Oca kaže: ''Sve što ima Otac, moje je'' (Iv 16,14-15). Primjećujemo da Duh Sveti govori, ali ne od sebe: On naviješta Isusa i objavljuje Oca. I Otac, koji posjeduje sve, jer je izvor svega, daje Sinu sve što posjeduje: On ništa ne zadržava za sebe i posve se predaje Sinu.

 

A sada pogledajmo nas, o čemu govorimo i što posjedujemo. Kad razgovaramo, uvijek želimo da se o nama dobro govori i često govorimo samo o sebi i onomu što radimo. Kakva razlika u odnosu na Duha Svetoga, koji govori navješćujući druge! A o tome što posjedujemo, koliko smo ljubomorni i koliko teško dijelimo s drugima, čak i s onima kojima nedostaje ono potrebno! Na riječima je lako, ali onda u praksi vrlo teško.

 

Slavljenje Presvetog Trojstva nije toliko teološka vježba, već revolucija u našem načinu života. Bog, u kojem svaka Osoba živi za drugu, a ne za sebe, izaziva nas da živimo s drugima i za druge. Danas se možemo zapitati, odražava li naš život Boga u kojeg vjerujemo: ja, koji ispovijedam vjeru u Boga Oca i Sina i Duha Svetoga, vjerujem li uistinu da su mi za život potrebni drugi, da se trebam dati drugima, da trebam služiti? Potvrđujem li to riječima ili životom?

 

Trojedini i jedinstveni Bog, draga braćo i sestre, mora se pokazati na ovaj način: djelima, a ne riječima. Bog, koji je autor, stvaratelj života, manje se prenosi kroz knjige, a više kroz svjedočanstvo života. Onaj koji je, kako piše Ivan Evanđelist, "Ljubav" (1 Iv 4,16), otkriva se kroz ljubav. Pomislimo na dobre, velikodušne, krotke ljude koje smo sreli: prisjećajući se njihova načina razmišljanja i djelovanja, možemo imati mali odraz Boga, Ljubav. A što znači voljeti? Ne samo voljeti i činiti dobro, nego prije svega u biti, prihvaćati druge, stvarati mjesta za druge, davati prostor drugima.

 

Da bismo to bolje razumjeli, razmislimo o imenima božanskih osoba, koje izgovaramo svaki put kad činimo znak križa: u svakom je imenu prisutnost drugoga. Otac, na primjer, ne bi bio takav bez Sina; tako i Sin ne može biti drugo nego uvijek kao Sin Očev. A Duh Sveti je pak Duh Oca i Sina. Ukratko, Trojstvo nas uči da se nikada ne može biti bez drugog. Nismo otoci, mi smo na svijetu da živimo na Božju sliku: otvoreni, potrebni drugih i potrebni pomoći  drugima. Dakle, postavimo si ovo posljednje pitanje: jesam li i ja odraz Trojstva u svakodnevnom životu? Ostaje li znak križa koji činim svaki dan gesta koja je sama sebi svrha ili nadahnjuje moj način govora, susreta, odgovaranja, prosuđivanja, praštanja?

 

Neka nam Djevica Marija, Kći Očeva, Majka Sina i Zaručnica Duha, pomogne da primimo i u životu svjedočimo otajstvo Božje ljubavi'', kazao je u svom obraćanju prije molitve Sveti Otac.

 

Također, nakon molitve Anđeo Gospodnji, papa Franjo pozvao je da se ne zaborave patnje ukrajinskog stanovništva te je uputio molitvu da "vrijeme ne ohladi našu bol".

''Nemojmo se naviknuti na realnost ratne stvarnosti'', rekao je Papa u svom osvrtu na sukob u Ukrajini, pozivajući vjernike na molitvu za tamošnje stanovništvo i da ne zaborave što se tamo događa.

''Pomisao na ratom izmučeno ukrajinsko stanovništvo uvijek je živa u mom srcu. Neka vrijeme koje prolazi ne ohladi našu bol i našu brigu za taj mučenički narod. Molim vas, nemojmo se naviknuti na tu tragičnu stvarnost! Uvijek je imajmo u svom srcu. Molimo se i borimo za mir'' kazao je.

Isto tako, ispričao se vjernicima i vlastima DR Konga i Južnoga Sudana što ne će moći doći u apostolski pohod dvjema zemljama, planiran za početak srpnja.

''A sada se želim obratiti narodima i vlastima Demokratske Republike Kongo i Južnog Sudana. Predragi, s velikim žaljenjem, zbog problema s nogom, morao sam odgoditi posjet vašim zemljama, koji je bio planiran za početak srpnja. Zaista osjećam veliko žaljenje što sam morao odgoditi to putovanje, do kojeg mi je jako stalo. Ispričavam vam se zbog toga. Molimo zajedno da uz Božju pomoć i liječničku skrb što prije dođem među vas. Budimo puni povjerenja'', kazao je papa Franjo.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: