Srebrni jubilej Hrvatskog katoličkog radija: “Želimo da HKR bude jedna velika obitelj“

Srebrni jubilej Hrvatskog katoličkog radija: “Želimo da HKR bude jedna velika obitelj“

Hrvatski katolički radio slavi srebrni jubilej, a tim povodom u emisiji “Izdvojeno“ ugostili smo v. d. ravnatelja Hrvatske katoličke mreže, preč. Krunoslava Novaka te glavnog urednika HKR-a Sinišu Kovačića.

Autor
Laudato/J.J.
Fotograf
Laudato/G.O.
Objavljeno:
 
17.05.2022 20:53

 

– Možemo zahvaliti dragom Bogu na ovih 25 godina, možemo zahvaliti kardinalu Kuhariću, koji je prije 25 godina svojim blagoslovom pustio u život Hrvatski katolički radio koji opstaje svih ovih godina. Posebno nam je drago što smo stekli i okupili brojne slušatelje i slušateljice, ali i brojne prijatelje i podupiratelje. Danas je ta obitelj prijatelja HKR-a veća od 31 tisuće. Naravno, 25 godina ne može stati u nekoliko minuta, ali može stati jedna rečenica, jedna velika hvala svima onima koji su utkali svoje živote, svoja znanja i talente u to što je danas Hrvatski katolički radio – poručio je Siniša Kovačić.

HKR započeo je s emitiranjem 17. svibnja 1997. godine, kada ga je blagoslovio i u rad pustio kardinal Franjo Kuharić. Do 2018. godine bio je smješten na zagrebačkoj Šalati, a preseljenjem u zgradu Hrvatske biskupske konferencije, integriran je u prostorijama Hrvatske katoličke mreže. Radi se o jedinom katoličkom radiju s nacionalnom koncesijom.

– Kad se vratimo 25 godina unazad i sjetimo se riječi kardinala Franje Kuharića, koji se prvi javio u eter i rekao da je to jedno Božje djelo, mi danas, nakon 25 godina, mislim da to možemo posvjedočiti i potvrditi. Ne samo mi s HKR-a, kao oni koji sudjeluju u organizaciji programa i emitiranja sadržaja, već i naši slušatelji, koji kroz 25 godina vjerno prate i na svoj način sudjeluju u kreiranju programa. Želimo da naš radio bude jedna obitelj, i kroz naše djelatnike, vanjske suradnike i goste, ali i preko naših slušatelja, kojima nastojimo dati dovoljno prostora da nam se jave – kazao je preč. Novak.

Hrvatski katolički radio osnovala je Hrvatska biskupska konferencija, a Novak ističe da je to radio koji želi govoriti o istini te svjedočiti istinu koja dolazi iz one objavljene istine, a to je istina od Boga.

Kroz 25 godina rasta HKR-a mijenjala se programska koncepcija, no središte je uvijek – širenje Radosne vijesti, kazali su naši sugovornici.

– Naše temeljno poslanje poticanje je na dobro, na zajedništvo, na dijalog, na razumijevanje ljudi koji su u potrebi. No, osim evangelizacijskog, imamo i katehetsko poslanje, jer brojni slušatelji traže od nas da im damo odgovore na neka pitanja. Uz to smo, naravno, i informativni

medij, jer imamo nacionalnu koncesiju, tako da imamo snažan informativni program. Djelomično smo i molitveni radio, a ja se nadam i da smo radio uz koji se pjeva – istaknuo je Kovačić.

Novak je najavio i da je prije dva tjedna izišla knjiga, antologija svih crkvenih dokumenata o medijima i komunikaciji, koja će uskoro biti predstavljena javnosti.

– To je jedan svezak od 800 stranica. Ako pođemo samo od tog momenta, dakle, da se Crkva intenzivno bavi komunikacijom vjere, da o njoj promišlja i razmišlja, u smislu evangelizacije, katehizacije, ali isto o komunikaciji u kontekstu medijskog posredovanja sadržaja, tu već možemo vidjeti, vraćajući se u 20. stoljeće, pa i dalje, kako je zapravo Crkva od samih početaka pratila razvoj medija. Mislim da je važno za današnjeg čovjeka, kad razmišlja o komunikaciji Crkve, ići na izvore. Zato i nastojimo u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji i zajedno s Biskupskom konferencijom Bosne i Hercegovine, ponuditi ove dokumente o kojima sam govorio. To su izvorni dokumenti prevedeni na hrvatski jezik, gdje se može na izvorima proučavati i vidjeti što to Crkva komunicira – rekao je preč. Novak.

Siniša Kovačić otkrio je i kako vidi Hrvatski katolički radio u budućnosti.

– Mi želimo da HKR i dalje raste, ali ono što je važnije od svega toga jest da nama vjernicima HKR omogućuje da sazremo u našoj vjeri, da se poruke koje mi šaljemo zaista ulove, da daju ploda i da svjedočimo vjernost Kristu našim životom i našim djelima – zaključio je glavni urednik HKR-a.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno