Što je to sinoda?

Što je to sinoda?

Izlaganje mons. Želimira Puljića

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
screenshot
Objavljeno:
 
14.10.2021 17:52

 

Povodom početka Sinodalnog hoda u Crkvi, koji će se na poticaj pape Franje održavati od listopada 2021. do listopada 2023., jučer je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i nadbiskup zadarski, mons. Želimir Puljić, u izlaganju 'Sinoda je plod Drugog vatikanskog sabora', objasnio što je to zapravo sinoda.

Prenosimo dio njegova izlaganja:

Što je sinoda biskupa?

Sinoda je trajna institucija koju je osnovao papa Pavao VI. motuproprijem 'Apostolica solicitudo' 15. studenog 1965. g., s nakanom da održava i širi autentični koncilski duh. Ona je skup predstavnika katoličkog episkopata čija je zadaća pomagati savjetima Svetom Ocu u upravljanju Crkvom. U spomenutom apostolskom pismu, sv. Pavao VI. piše:

'Nakon što smo zrelo promotrili sve stvari, te iz poštovanja prema katoličkim biskupima, kojima bismo htjeli dati mogućnost da s nama sudjeluju što učinkovitije na dobrobit sveopće Crkve, ovim motuproprijem i našim autoritetom ustanovljujemo u ovom Gradu trajni Savjet biskupa koji ćemo nazvati Sinoda biskupa'.

Kanonsko pravo definira sinodu kao 'skupštinu biskupa izabranih iz raznih krajeva svijeta koji se sastaju u određena vremena da bi unaprjeđivali tijesnu povezanost s rimskim biskupom i da bi mu savjetima pružali pomoć u zaštiti i porastu vjere i ćudoređa, u obdržavanju i učvršćivanju duhovne stege i da bi proučavali pitanja koja se odnose na djelovanje Crkve u svijetu' (kan 342). Njezina je zadaća u načelu savjetodavna. To znači da sinoda raspravlja o pojedinim pitanjima, iznosi želje i prijedloge, ali ne donosi odluke i dekrete.

Crkveni Zakonik razlikuje tri vrste skupština sinode: opću redovitu, opću izvanrednu i posebnu (specijalnu) sinodu.
Opća redovita skupština raspravlja o stvarima koje se izravno odnose na dobro opće Crkve.

Opća izvanredna skupština raspravlja o stvarima od izravnog interesa za opću Crkvu, ali koji zahtijevaju brzo rješenje. Sudionici sinode uglavnom su bili biskupi izabrani od biskupskih konferencija, pojedini biskupi snagom prava na sinodu zbog službe koju vrše, neki biskupi izravno imenovani od rimskog biskupa, kao i pridruženi pojedinci, pripadnici kleričkih redovničkih ustanova izabrani prema odredbama istog osobitog prava (kan 346 & 1 i 2).

Na specijalnoj skupštini biskupa obrađuju se poslovi koji se tiču određenog kraja.

Cijelo izlaganje pročitajte OVDJE.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno