Surogatstvo – trgovina djecom i gaženje dostojanstva osobe

Surogatstvo – trgovina djecom i gaženje dostojanstva osobe

"Surogat-majke po djetetu mogu zaraditi i do 80 000 dolara."

Autor
Laudato
Fotograf
Pixabay
Objavljeno:
 
07.03.2024 18:05

 

Na Laudato televiziji gostovali su Olivia Maurel i dr. Bernard Larrain, glasnogovornici Deklaracije iz Casablance, dokumenta kojim se želi dokinuti surogatstvo u svijetu. Olivia je žena rođena putem surogatstva, dok je dr. Bernard Larrain, pravni stručnjak, govorio o tome zašto je potrebno ukinuće surogatstva, a ne njegova regulacija.  

“Postoje dvije vrste surogatstva, tradicionalno i gestacijsko. Počet ću s tradicionalnim jer sam na taj način ja rođena. Dakle, u tradicionalnom surogatstvu uzimaju se jajne stanice surogat-majke te sperma oca naručitelja kako bi se stvorio embrij. U gestacijskom surogatstvu surogat-majka koristi se kao... Mrzim ovaj izraz, ali ona zapravo služi kao inkubator embriju koji se u laboratoriju stvara od jajne stanice majke naručiteljice i sperme oca naručitelja ili donatora. To su dvije vrste surogatstva koje danas postoje. Također moramo spomenuti i komercijalno surogatstvo u kojem se surogat-majci plaća kako bi devet mjeseci nosila dijete. Surogat-majke po djetetu mogu zaraditi i do 80 000 dolara u SAD-u, ali i samo dvije tisuće eura u Ukrajini. Trebali bismo spomenuti i 'altruistično' surogatstvo. Također ne volim taj izraz jer u sugoratstvu nema ništa altruistično. U njemu se surogat-majci ne plaća izravno, nego je financijski zbrinuta za sve troškove trudnoće. Može joj biti plaćena stanarina, hrana, odjeća i druge stvari. Zapravo, i njoj se neizravno plaća ta trudnoća. Na žalost, u surogatstvu je uvijek u pitanju novac. Riječ je najčešće o siromašnim surogat-majkama koje iskorištavaju bogati parovi. Takvo je stanje trenutačno u svijetu”, istaknula je Olivia.

Nadovezujući se na Oliviju, dr. Larrain je naglasio kako surogatstvo predstavlja unosno međunarodno tržište.

“U Francuskoj je surogatstvo zabranjeno, ali ljudi mogu otputovati u inozemstvo i tamo dobiti dijete, kao u Olivijinu slučaju. Čak i ako imate državne zakone o zabrani surogatstva, to je svjetsko pitanje i moramo ga zabraniti na toj razini. Trenutačno ne postoji pravni dokument međunarodnog zakona koji zabranjuje surogatstvo. Postoje mnogi dokumenti koji se bave međunarodnim ljudskim pravima, ali nemate ovo. Smatramo kako se to tržište, koje vrijedi više od milijardu dolara, i dalje širi. To pokazuju naša istraživanja. Naš je cilj zaštita siromašnih majki i djece od ovog strašnog tržišta koje se agresivno širi. Naš tim čine pravnici, liječnici, filozofi, političari, feministički aktivisti kao i vjerski vođe. Naša je misija svjetsko ukidanje surogatstva. Smatramo kako su nam potrebni konkretni koraci, stoga smo predložili taj vrlo opširan i općenit tekst jer mnoge različite skupine imaju svoje razloge za protivljenje surogatstvu. Međutim, zajednički je cilj njegovo potpuno ukidanje u svijetu. To je važno. Ja sam protiv ropstva. Mnogo je različitih razloga za protivljenje ropstvu, ali potreban nam je međunarodni dokument kako bismo ga ukinuli. Prvi korak čine stručnjaci koji će pozvati svijet na ukidanje surogatstva. To nije ništa novo kad govorimo o povijesti ljudskih prava. Mnogi napredci započeli su potpisivanjem neke deklaracije u nekom gradu, a tek nakon toga deklaracija dobiva pravni i politički okvir. Na kraju se saziva međunarodna konvencija. Zbog toga smo ovdje u Hrvatskoj. Želimo potaknuti vlade i obrazovati ljude o surogatstvu. Smatramo da je ta tema nedovoljno poznata. Mnogi mediji i filmovi prikazuju svoju, lažnu stranu surogatstva. Kao pravnici znamo da djeca imaju pravo znati odakle potječu. To je jedno od međunarodnih ljudskih prava. Imaju pravo na obrazovanje koje primaju od roditelja, ako je to moguće. S druge strane, ne postoji pravo koje vam omogućuje dijete. Ne možete nekomu platiti da vam rodi dijete, nemate to pravo. Smatramo kako je to tržište ilegalno, a oni se skrivaju iza činjenice kako još uvijek ne postoji međunarodni dokument koji bi to zabranio. Smatramo kako bi zabrana trebala biti na svjetskoj razini, a okolnosti u vezi s tim tržištem potiču nas da što prije ratificiramo taj tekst kao dio međunarodnog zakona”, naglasio je dr. Larrain.

Godine 2023. vrijednost tržišta surogatstva dosegla je 14 milijardi dolara, a pretpostavlja se da će do 2032. godine ta brojka porasti na 134 milijarde dolara. To tržište je itekako unosno i strahovito brzo raste, ne mareći pri tom za dostojanstvo ljudskih osoba i njihovih sudbina.

“Kad ljudima objasnite zašto je surogatstvo pogrješno, što na žalost moramo, shvaćaju. Oni su pametni, ali njihovi lobiji postoje i unutar medija. Oni plaćaju influencerima da promiču surogatstvo, plaćaju novinare, a ponekad i političare kako bi promicali surogatstvo. Svugdje su! Posjeduju jako puno novca kojim mogu platiti dobru reklamu surogatstva”, naglasila je Olivia Maurel, dodavši kako se surogatstvo nastoji svim silama prikazati kao nešto dobro i poželjno, dok stvarnost svjedoči kako je ono zapravo trgovanje djecom koje udara na ljudsko dostojanstvo i gazi identitet svake osobe.

*Cilj otvaranja naše rubrike ''Različiti. Svoji. Jednaki'' jest potaknuti kritičko mišljenje i osvijestiti sveopću populaciju o potrebama i pravima onih najslabijih i najranjivijih među nama, a to su prije svega djeca, samohrane majke s djecom i štićenice domova, a sve u svrhu ostvarivanja i provedbe najviših vrednota ustavnoga poretka. Želimo pokazati kako nasilju nije mjesto u civiliziranom društvu te kako smo ravnopravni u različitosti jer ona nije nešto loše, već različitost obogaćuje svijet u kojem živimo. Isto tako, žene su većinom manje plaćene nego muškarci i teže dolaze do viših pozicija, manje su zastupljena njihova postignuća u medijskom prostoru, na što želimo također ukazati, kao i na predrasude prema muškarcima, npr. kada su oni ti koji trpe nasilje u obitelji i dr. važne problematike. Stoga nam je želja da se i nevladine udruge još više zauzimaju za ravnopravnost spolova i provedbu Ustava Republike Hrvatske. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.

Surogatstvo

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Različiti. Svoji. Jednaki.